A Crohn-betegség kezelése

 



Sajnos egyre többen szenvednek, s egyre fiatalabb korban jelentkezik a Crohn betegség. Régen még bàtran lehetett àllìtani, hogy hùsz éves kor elején jelentkeznek a kezdeti tünetek, ma azonban màr hat-nyolc éves gyerekeket is diagnosztizàlnak a kórral.

 

A Crohn betegség etiológiàja ma még ismeretlen, a legtöbb kutató szerint autoimmun rendelleneség àll a betegség hàtterében.

 

Régebben ùgy vélték, hogy semmilyen pszichoszomatikus/lelki problémàra nem vezethetö vissza a kialakulàsa. Napjainkban màr ùgy vélik, hogy igen is van befolyàsa a betegség kialakulàsàra és lefolyàsàra. Több kutatàs is megfigyelte, hogy tartós stresszben élő betegek esetében a kór lefolyàsa gyorsabb, drasztikusabb.

 

Nyíregyházi háziorvos szakértőnk elmondta, hogy bizonyos örökletes tényezőket is megfigyeltek, miszerint hùsz szàzalékos valószìnűséggel örökíthetik àt a betegséget.

 

Kezelés

 

A Crohn betegség sajnos nem gyògyítható, csupan kezelhetö. Egy-egy aktív szak soran hasmenés, fàjdalom jellemző. Ekkor akàr az egész gasztrointesztinàlis rendszer is gyulladásban lehet (szàjtòl az ànuszig).

 

- gyògyszeres: elsősorban meszalazin készítményeket alkalmaznak, ha ezek nem hasznàlnak az orvos szteroid teràpiàt javasol. A sok mellékhatàs miatt, ezt igyekeznek elkerülni. Ha màr a szteroid teràpia sem hasznàl immunszupresszìv készìtmények alkalmazàsa jöhet szòba.

 

-műtét: Abban az esetben, ha màr nem lehet a betegséget gyògyszerekkel kordàban tartani műtéti beavatkozàs indokolt. A műtét soràn akàr az egész vastag/vékonybelet is eltàvolìthatjàk, s sztòmàt képeznek a hasfalon, melyen a széklet tàvozhat.

 

Diéta soràn is nagyon kell figyelni arra, hogy a beteg mit kìvàn, mit érez jònak, s hallgatni kell az "ösztönökre".