A gyerekkori vesegyulladás okai



A tavasz beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a felfázásos megbetegedések. Ennek egyik igen extrém válfaja, amikor a fertőzés egészen a vesékéig “felszáll” meg betegítve azt. A húgycső gyulladása még nem tartozik a komoly megbetegedések közé, azonban mindenképpen vigyázni kell, hogy ne alakuljon ki belőle komolyabb fertőzés.



A vesegyulladás tünetei

 

  • gyakori vizelési inger

  • kezdetben hőemelkedés, majd nehezen kontorlálható magas láz

  • deréktáji fájdalom

  • szabad szemmel is jól látható gennyes, véres vizelet

  • hidegrázás, reszketés



A vesegyulladás okai

 

Mint említettük sok esetben, felfázás talaján alakul ki a megbetegedés. Ekkor ugyanis a szervezet legyengül, s a kórokozók, baktériumok sokkal könnyebben fel tudnak jutni a húgyvezetéken át a vesemedencébe.



A másik nagyon gyakori ok (s ez meg is magyarázza, hogy miért gyakoribb lányoknál ez a megbetegedés) a nem megfelelő higiénés tisztálkodás wc használatot követően. A fiatal lánykák igen gyakran követik el azt a hibát, hogy a “ nagy dolog” után nem előröl hátra, hanem hátulról előre törlik meg magukat. Ekkor a fekáliában található baktériumok a húgycsövön ill. a húgyvezetéken keresztül könnyen megbetegítheti a vesét.



Kezelés

 

Drasztikus esetben már kórházi kezelést igényel, kezdetben azonban otthoni antibiotikum kúra és szoros megfigyelés is elegendő lehet. Nagyon fontos, hogy sokat igyon a gyermek, de lehetőleg ne szénsavas és cukros üdítőket, hanem teát vagy gyülmölcslevet.