Mik a bölcsességfogak?

A legtöbb ember számára, a „bölcsességfog” szinte szinonimája a fájdalomnak. Általában már a fognak a növekedése komoly fájdalmakkal jár, s sok esetben rendellenesen nő, például a fog fele az ínyben marad vagy rossz az elhelyezkedése, és egy másik fog alatt próbálna kinőni. A bölcsességfog a szánkban található legnagyobb fog, s nevét onnan kapta, hogy 17-26 éves kor között szokott kinőni, amikor is az ember állítólag a legbölcsebb.

 

Ha sikeresen ki is nő a bölcsességfog, akkor is nagy a veszélye a gyors szuvasodásának. Miskolci fogorvos szakemberünk felhívja a figyelmet, hogy mivel ez a leghátsó fog, nehéz tisztítani, de gyakran meg is feledkeznek róla az emberek, vagy észre sem veszik, hogy kinőtt a bölcsességfoguk, csak már a szuvasodás következtében létrejött fájdalomra lesznek figyelmesek. Fontos, hogy legyen otthon kis fogászati tükör, amiben bármikor ellenőrizhetjük fogaink állapotát!

 

Olyan eset, is lehetséges, hogy valakinek egyáltalán fejlődik ki egyik bölcsességfoga sem, vagy, hogy valamelyik oldalon kinő, valamelyiken nem. Ezért is tanácsos az önellenőrzés, mert attól még, hogy például alsó fogsorban nem észlelünk változást, lehetséges, hogy a nehezebben kontrollálható felső fogsorban, már kinőtt a bölcsességfogunk.

A kórosan növő bölcsességfogakra különösen figyelni kell, a fogak közötti hézagokat mindig alaposan ki kell tisztítani.

 

A bölcsességfogak anatómiája felső szájpad.png

 

A bölcsességfogak gyökerei általában rövidebbek, mint a többi fogé és egyedül vagy külön is állhatnak.  Erős növekedési fájdalom esetén a fogorvos röntgenfelvételt készít, melyen megállapítható, hogy elfog-e férni a szájüregben. Ha az orvos úgy ítéli meg, a fogat eltávolítják még azelőtt, hogy a gyökerei kifejlődtek volna. Ez a beavatkozás általában 17-21 évesek között szokott történni. Értelemszerűen, ha az eltávolítandó fog gyökerei szerteágazók, akkor nehezebb a foghúzás, gyökérkezelés, pedig szinte lehetetlen a kevés hely miatt.

 

A tisztítás

 

Mint korábban említettük, igen körültekintően kell eljárnunk bölcsességfog tisztítása esetén. A növekvő félben lévő fogat nehéz elérni, a fogkefe túl nagy, nem tudja funkcióját kellően ellátni, s a fog lepedékes marad. Ez az oka annak, hogy sokszor már a növekvő fog szuvas. Ügyes kis praktika lehet. ha bölcsességfogunk tisztításához külön veszünk egy kisebb fejű fogkefét, lehet az akár gyerekfogkefe is. Kissé költségesebb, de hatékonyabb megoldás lehet az elektromos fogkefék használata. Az elektromos fogkefék feje kicsi, s nagyon hatékonyan tisztít. Mivel nyele hosszú könnyűszerrel el lehet érni vele bölcsességfogaink hátulját is. Nem elhanyagolható azonban a fogmosást követő szájvíz illetve fogselyem használata sem, mellyel a legszűkebb résekből is el tudjuk távolítani az ételmaradékokat.

 

Az emberek többségében, (főleg akiknek van bölcsességfoguk) már biztosan felmerült a kérdés, hogy miért is jók? Mire is valók, ha csak a baj van velük? Sokan állítják, hogy fölösleges és nincsen funkciójuk, pedig ez nem igaz. Egy szabályosan kinőtt, ápolt bölcsességfog életünk végéig jól terhelhető marad, illetve ha a szomszédos fogat el kell távolítani, átveszi a szerepét. Ha szuvasodás jelenik meg rajta, be lehet tömni, mely terhelhetőségén nem változtat.

Ezért ne keseregjünk, vigyázzunk fogainkra, érdemes!