Felépülés vastagbéltükrözés után

 

A vastagbéltükrözés, vagy kolonoszkópia ma már egy teljesen rutin vizsgálat, naponta több százat csinálnak a kórházak diagnosztika és/vagy terápiás célzattal. Sajnos sokan a mai napig félnek tőle, mert vagy rossz élményük volt ezzel kapcsolatban, vagy egy ismerősüknek volt rossz élménye, aki nem volt rest megosztani azt.




A kolonoszkópia menete



A vastagbéltükrözésre érkező beteg egy több napos diétán esik át először, majd ezt követően kezdődik csak a lényegi rész, maga a vizsgálat. A kolonoszkópiára “üres” belekkel kell érkeznie a betegnek, ezért a beavatkozást megelőző éjféltől már semmit nem ehet a beteg, illetve előtte lévő napon orvosi utasítás szerint hashajtót kell szednie.

 

Fontos leszögezni, hogy a vizsgálat alapvetően nem kéne, hogy megalázó és fájdalmas legyen a beteg számára, s pont ezért szokás és kell a beavatkozás előtt kábító injekciót adni a betegnek. Előfordulhat kórház, ahol ezt “kérni” kell, de ma már szerencsére sokan alkalmazzák maguktól is.



A vastagbéltükrözés után

 

A páciens csak akkor hagyhatja el a kórházat, ha már elmúlt a kábító injekció hatása, s a tudata kitisztult.

 

A vizsgálatot követően igen gyakran lehetnek a betegnek szélgörcsei, vagy érezheti magát felpuffadva. Ez pár óra alatt elmúlik, a kolonoszkópia során alkalmazott CO2 miatt van, amivel a beleket felfújják.

 

Szövettani mintavételt követően gyakran jelentkezik apró, pecsételő vérzés, ami szintén pár óra alatt el kell, hogy álljon.

 

Ha végbéltükrözésre megy, úgy számoljon, hogy az egész napját szánja rá. A vizsgálatot követően pihenés, nyugodt környezet és bő folyadékpótlás javasolt.