Fogászati koronák

 

A fogászati koronák alkalmazása igen gyakran végzett kezelés a magyar fogorvosi gyakorlatban. A koronákkal teljesen beborítják a fog egészét, melyet cementtel rögzítenek. Talán furcsán hangzik, de a koronák tulajdonképpen fogpótlások, hiszen kiegészítik, pótolják a fogaink egy részét.

 

A koronákat nem az orvos, hanem az a fogorvos által levett minta alapján, a fogtechnikus készíti el, egy speciális, fogtechnikai laboratóriumban. A minta készítése során, a fogorvos lecsiszolja a páciens fogait, s ezt követően veszi le a fog lenyomatát. A fogtechnikusok ezen lenyomat alapján tudják elkészíteni a tökéletesen passzoló koronát a páciens számára.

 

Mi indikálja a korona alkalmazását?

 

A leggyakoribb esetekben akkor alkalmaznak koronát, ha a fognak igen nagy kiterjedésű szuvasodása figyelhető meg, illetve ha a fog valamilyen oknál fogva, például baleset következtében megsérül. Előfordul, hogy esztétikai okok miatt javasolt a korona alkalmazása, pl. olyan esetekben, amikor a fog szuvasodása túl nagy, s a tömés nagyon szokatlanul nézne ki, vagy nehezen megoldható, s még fogászati héjjal sem lehetne megcsinálni.

 

Ha a fogak felszíne már le van kopva, bár egyéb probléma nem áll fent, szintén célszerű fogászati koronát alkalmazni.

 

Sajnos sok esetben, a fogfehérítő kezelések nem hatásosak azok számára, akiknek genetikailag kicsit sötétebb színű a foguk, vagy hajlamosabbak az elszíneződésre. Erre a problémára is segítséget nyújt a korona, illetve olyan esztétikai problémák esetén is megfelelőnek bizonyult, amikor a fogak között túl nagy a rés. Ebből kifolyólag az ételmaradékok könnyedén lerakódnak, s fogszuvasodást, ínysorvadást idézhetnek elő.  

 

A korona többféle anyagból készülhet, a legáltalánosabb elkülönítés azonban a fém- és fémmentes változatok. Nyíregyházi fogorvos szakértőnk felhívja, mint a betegek,  mind a fogorvos kollégák figyelmét, hogy a beavatkozás előtt (ha nincsenek meggyőződve róla) rendeljenek el/kérjenek fémallergia kivizsgálására irányuló tesztet. Rengetek, problémát okoz, (főleg a betegeknek) ha a kezelés után kiderül, hogy a páciensnek fémallergiája van. Sok esetben csak igen későn realizálják mi is a valódi probléma, s addigra már általában jó pár fogát eltávolítják a betegeknek.

 

Tehát fogászati koronák közül megkülönböztetjük a fémet tartalmazó, fémkerámiai koronákat, amiket általában porcelánkoronának neveznek a köznyelvben, s a műanyagból készülő cirkonkerámia típust.