A pszichózis

Gyakran halljuk, hogy valakinek pszichózisa volt, vagy pszichotikus állapotba került, de mi is a pszichózis valójában? Ez egy betegség, vagy  betegségek egy csoportja, esetleg csak egy tünet? A pszichózis általában realitásvesztéssel, érzékcsalódásokkal vagy tévképzetekkel járhat együtt.

 

Nemrégiben esett meg az a szomorú történés, hogy egy család hosszú időre elbújt a társadalom elől. A férj és feleség abban hitt ugyanis, hogy kisgyermekük Szent Péter reinkarnációja, úgynevezett fénygyermek, és ezért meg kell védeni mindenki mástól, rokonoktól, barátoktól, mindenkitől. Ennek érdekében bezárkózva éltek. Sajnálatos módon a férj, aki korábban egyébként életmódtanácsadó volt, úgy gondolta, hogy nincs szükségük tálplálékra, mert koplalniuk kell a tökéletesség eléréséhez. A rendőrség vetett véget a szokatlan életmódnak, de sajnos csak a kétéves fiút és apját sikerült megmenteni, ők is igen legyengült állapotban kerültek kórházba. Az anya belehalt a koplalásba.

 

pszichózis.png

Ez egy tipikus esete a pszichózisnak. Olyan dolgokban hiszünk, amelyeket normális ember lehetetlennek tartana. A pszichotikus betegeknél előfordulhat hallucináció is, amelyektől viselkedése abnormális lesz. Gyakran az ilyen állapotú emberek veszélyesek a környezetükre és saját magukra is.

A pszichotikus állapotok gyakran igen súlyosak, és a pszichotikus beteg speciális kezelést igényel. Amennyiben pszichózist átélő egyénnel találkozik, próbálja megnyugtatni, és hívjon mentőt

A pszichózis tehát súlyos pszichiátriai esetet jelent. megkülönböztetjük az organikus pszichózist, amelyet valamilyen betegség okoz, és funkcionális pszichózist, amely nem köthető szervi megbetegedéshez.

A pszichózis tehát lelki betegségek csoportját fogja össze, és azok súlyosságára is utal.

De vajon az is pszichotikus, aki mondjuk hisz a földönkívüliekben, vagy akár már különös dolgokban, mint a tündérek létezésében? Őket alapvetően nem tekintjük elmebtegnek, és amíg esetleges tévhitük nem uralkodik el a mindennapi tevékenységükön, vagy viselkedésük nem válik köz- vagy önveszélyessé.

 

Szegedi pszichológusunk szerint ha észleli magán ezeket a tüneteket, vagy a környezete visszajelzéseiből gondolja, hogy baj van, forduljon szakemberhez.

A mély pszichózisban szenvedőket gyakran pszichiátrián kezelik, kevésbé súlyos esetben viszont bizonyos gyógyszeres kezelés mellett általában normális életet élhetnek.