A szorongás

 

A szorongás, amennyiben nem okoz kóros tüneteket, hasznosnak mondható teljesítményfokozó hatása miatt. Akkor van probléma, amikor összességében negatívan hat életminőségünkre. A szorongás szintjét a tünetek megállapításával tudjuk mérni, ezeket a tüneteket alább sorra vesszük.

 

Eredetileg a stressznek és a szorongásnak abban volt nagy szerepe az emberiség történelme során, hogy a hirtelen jött, váratlan szituációkra fokozott fizikai aktivitással tudjunk reagálni. Ezért van az, hogy szorongáskor az izmok feszültsége nagyobb, mint normális esetben. Fokozódik továbbá a szívdobogás és az izzadás, egyenetlenné válik a légzés, a pupillák kitágulnak. A szervezet ilyenkor arra rendezkedik be, hogy folyamatosan éber módon tudja figyelni környezetét. Ez okozza a túlzott éberséget, ami alvási problémákhoz, később egyéb tünetekhez vezet. A folyamatos stressz miatt felgyorsul az emésztés, ami hasfájást, hasmenést és gyakoribb vizelési ingert eredményez. jellemző erre az állapotra, hogy tördeljük a kezünket, vagy éppen rágjuk a körmünket és minden ok nélkül izgatottak vagyunk. Előfordulhat az is, hogy a szobában körbe-körbe járkálunk.

szorong.png

 

Vannak azonban érzelmi tünetek is. Ilyenek az állandó aggódás, az irreális félelem, vagy éppen a rossz kedélyállapot. Szorongásos állapotban nehezünkre esik örülni a dolgoknak, nem tudjuk kiélvezni az élet adta örömöket.




A folyamatos igénybevétel miatt kialakult fáradtság csökkenti koncentrációs képességünket, romolhat az iskolai vagy munkahelyi teljesítményünk. A tartós stressz hatására érzékenyebbé válhatunk a minket érő ingerekre, és ez igaz a lelki dolgokban is. hamar felkapjuk a vizet, és úgy érezzük, minden el van rontva.

Tartós szorongás esetén keressük fel orvosunkat, és tájékozódjunk a gyógymódokról, kérjen segítséget Szegedi pszichológusunktól!