A leggyakoribb bőrallergiák a gyerekek között

Sajnálatos módon gyermekkorban (ezen belül is csecsemőkorban) az allergiás megbetegedések előfordulása háromszor-négyszer gyakoribb, mint felnőttkorban. A leggyakrabban allergiás tüneteket okozó termékek a liszt, tojás, dió-mogyorófélék, eper illetve a tej. De nem szabad megfeledkeznünk, hogy „fejlődő” világunkban lassan már nem lesz olyan élelmiszer, növény vagy bármely környezeti tényező, mely ne okozna allergiát.

 

Az allergia tünetei

 

Az allergiás tünetek igen szerteágazóak lehetnek attól függően, hogy szervezetünk mely részében alakult ki a fokozott immunválasz, ám közel minden allergiás reakció bőrtünetekkel is jár. Ebből kifolyólag akár az ételallergiáról vagy pollen okozta allergiáról van szó, bőrünkön is tapasztalhatóak lesznek különböző elváltozások, ezért is nehéz „csak” bőrallergiáról beszélni. Leggyakoribb bőrön tapasztalható allergiás tünetek a csalánkiütés, viszketés, száraz bőr, vörösség, duzzanat, fájdalom illetve esetenként levedzés.

 

Az allergia diagnosztizálása

Kisbabáknál kezdetben vérvizsgálattal illetve a feltételezett allergén(ek) távoltartásával, megfigyeléssel próbálják megállapítani mi, okozza az immunrendszer hiperaktivitását. Kisgyermekeknél azonban már végeznek bőrpróbát, melynek mente, hogy a bőrre különböző allergének kivonatát kenik, majd ezen a helyen apró karcolást ejtenek a bőrön. Kis idő elteltével szépen kirajzolódik, mely allergén okozza a szervezet hiperszenzitivitását.

allergia.jpg



Mi a megoldás?

Kecskeméti bőrgyógyász szakértőnk szeretné felhívni a kismamák figyelmét, hogy ha kisbabájuknál allergiás tüneteket észlelnek is, semmiképpen ne hagyják abba a szoptatást. Forduljon az anyuka orvoshoz, ahol megállapítják mi lehet az allergiát okozó anyag, s ételallergia esetén az anyuka a szoptatás ideje alatt, azt hagyja ki az étrendjéből. Szakértőn felhívja a figyelmet, hogy a baba féléves koráig semmiképpen ne hagyják abba a szoptatást. Ha mégis valamiért erre kényszerülnek vagy a tej mennyisége nem kielégítő, konzultáljanak orvosukkal!

 

Ha a gyermek laktóz érzékenységben szenved, megoldás lehet a szójából készült tápszerek, tejpótlók.

Jó hír az anyukáknak, hogy a kisgyermekkorban diagnosztizált ételallergia legtöbb esetben már a korai iskolás korban megszűnik, azaz 5-6 éves kor körül már panaszmentesek a kicsik. Ezért ebben az időszakban már újra a terítékre kerülhetnek korábban allergiát előidéző ételek, de természetesen csak óvatosan, kezdetekben csakis kis adagokkal próbálkozzunk.