A fogak devitalizálása

A fogak devitalizálása a gyökérkezelés nevű beavatkozással érhető el.

A gyökérkezelés lényege, hogy elpusztítja a a fogak belsejében tenyésző baktériumokat. Ha ez nem történik meg, a baktériumok anyagcseréjének következtében olyan környezet alakul ki, amely tovább károsítja a fogbelet, és kínzó fájdalmat okoz.

A fertőzés könnyen továbbterjedhet a fog gyökerének környezetére, és olyan gyulladást okozhat, aminek következtében fogvesztésre kerülhet sor.

A gyökérkezelés következményeképpen a fogak tápellátása megszűnik, amely során a fogak sérülékenyebbé válnak, ezért a gyökérkezelés a gyökércsatornák teljes feltárásával és gyökértöméssel is együtt kell hogy járjon, hogy a fog még sokáig ép mardhasson.Ha a csatornák tökéletesen tiszták és hermetikusan elzártak, akkor elkerüljük az újbóli gyulladást.

 

 

A gyökérkezelés igen megterhelő, nagy precíziót és szakértelmet igénylő, hosszadalmas munka,  amelyet szegedi fogorvosunk évek óta sikeresen végez.

A gyökérkezelés lépései nagyvonalakban:

A gyökérkezelést rendszerint röntgenfelvételek segítségével készítik elő. Ez segít az orvosnak átlátni a gyökércsatornák számát és helyzetét.Következő lépésben megbizonyosodnak a fog élő vagy elhalt voltáról.Ezután jön az érzéstelenítés, és zsibbasztás. Amennyiben a pulpa gyulladt, gyógyszeres tömést kell alkalmazni, majd a következő alkalommal folytatható az eljárás.Ezt követően az orvos és asszistense kiüríti a nyálat a szájüregből és fertőtleníti azt.Ezután jöhet a gyökércsatornák kiszárítása, amely lehet nagyon gyors, szerencsétlenebb esetekben, amennyiben byonyolultabb a csatornák elhelyezkedése, tovább is tarthat. Következő lépésben eltávolításra kerülnek a szúvas részek, és kialakítjuk a szükséges üreget.A gyökércsatornák bemeneteit megkeressük, és eltávolítjuk a bennük levő pulpát és a röntgenfelvétel vagy egy speciális mérőeszköz segítségével meghatározzuk azok hosszát. Azután a gyökércsatornát kitisztítjuk és fertőtlenítjük, majd kitágítjuk, majd kiszárítjuk. A szárítás után polimer-gyökértömést alkalmazunk, amely fertőtlenítő hatással bír. A végén újabb röntgenfelvétel készül, amelyen kielemezhető a gyökérkezelés eredményessége, megállapítható a további kezelés szükségessége.