Rózsahámlás - Ez nem allergia!

 

 

Az első fázisokban a hason, a mellkason, a nyakon vagy a háton mindössze egy nagy, hámló, kitüremkedő folt tűnik fel, ez az anyafolt. Gyakran hiszik  ekcémának vagy dermatofitózisnak. A folt megjelenése előtt, felső légúti fertőzés tüneteit  tapasztalhatják a betegek, mint  fejfájás, orrdugulás, kiszáradt torok és hőemelkedés.

 

Napokkal vagy hetekkel az anyafolt megjelenését követően kisebb foltok tűnnek fel a fenyőfa ágaihoz hasonló mintázatban. A végtagokon is megjelenhetnek kisebb foltok. Gyakran tapasztalhatunk viszketést, főleg kimelegedés után. Rózsahámlás esetén a kiütések általában hámlóak és rózsaszínűek, de sötétebb bőrűeknél lehetnek szürkések, sötétbarnák vagy akár feketék. Ezek a foltok zavaróak lehetnek, de többnyire idővel nyom nélkül múlnak el. Sötétebb bőrűeknél ritkán előfordulhat az is, hogy a rózsahámlás kiütései után barnás foltokat hagynak maguk után a bőrön.

 

 

Az anyafolt megbőr.jpegjelenésekor ajánlott szakorvoshoz fordulni. Ha két hónap múlva sem tűnik el a probléma, szintén ajánlott felkeresni az orvost. A rózsahámlás legtöbbször magától múlik el másfél hónapon belül, de a legrosszabb esetben akár három hónapig is eltarthat a lábadozás. Az orvosi beavatkozás inkább a viszketés miatt szükséges. Ilyenkor antihisztaminokkal vagy viszketés elleni krémekkel kezelhető a probléma.

 

A rózsahámlást magát is lehet kezelni.Budapesti bőrgyógyász szakértőnk szerint vírus elleni gyógyszerekkel vagy fényterápiával csökkenthető a betegség lefolyási ideje. Fényterápia alkalmazásakor viszont előfordulhat, hogy a rózsahámlás megszűnését követően sötétes pöttyök maradnak az érintett bőrfelületen. A langyos vízzel való zuhanyzás és a fent említett krémek használata mellett segíthet a zablisztet tartalmazó fürdőeszközök alkalmazása is.