Vita a nyugtalan láb szindrómáról



A nyugtalan láb szindróma egy olyan lelki eredetű betegség, aminek kezeléséről a mai napig vitáznak a szakemberek. Habár egyre több kutatás bizonygatja, a kórkép genetikai eredetét, s ebből kifolyólag a családi halmozódást, más kutatók szerint inkább ezt úgy kell értelmezni, hogy egy pl: depresszióra, szorongásra is hajlamosabb kultúrában gyakrabban jelenik meg.




A kezelés

 

Felmerül a kérdés, hogy ha a nyugtalan láb szindróma valóban lelki eredetű, elfojtások, meg nem oldott problémák, nem realizált igazságok okozzák, akkor mennyire szükséges a gyógyszerhasználat?



A kezelés első lépcsőjeként kb. minden orvos életmódváltást javasol, ami annyit tesz, hogy ha eddig dohányoztál, akkor szokjál le. Ha eddig kevés zöldséget ettél, most egyél sokat, ha sok édességet, akkor egyél kevesebbet stb.

 

Sajnos azonban a 21. századi (főleg magyar) embernek, ennyi már nem elég. Nem fogja a problémákat megoldani az, ha holnaptól nem eszik a páciens sok rejtett zsírokat tartalmazó húst. Ellenben nagy szükség lenne pszichoterápiára.

 

A pszichoterápia szükségességét azonban maguk az orvosok is vitatják. Ennek az egyik oka az, hogy ha pszichológushoz kezd járni a beteg, akkor egyhamar “kicsúszhat a kezük közül”. Nem egy olyan esetet lehet hallani, hogy a betegek félnek elmondani az orvosuknak, hogy pszichológushoz járnak, mert félnek (hogy az orvos hülyének nézi őket). S a félelem nem alaptalnul alakult ki az évek folyamán.



A másik ok lehet az is, hogy gyors szemmel látható javulást szeretne az orvos, ami neki és a betegnek is minél több boldogsággal jár. Sajnos azonban a problémákat sosem fogja megoldani pár szem pirula, s minden lehetőséget meg kell ragadni, ha módunkban áll feltérképezni lelkünket.