Az első orvos



Az első orvossal való találkozás meghatározó egy gyermek életében, s kialakítja a hozzáállást a “fehérköpenyesekhez”. Talán túlzóan hangzik, de egy rossz vérvétel örökre nyomokat hagyhat az emberben, s aztán élete végéig küzdhet félelmével, ha vérvételre kerül a sor.




Az első orvossal való találkozásban nagy szerepe van a szülői felkészítésnek is. Sok pszichológus, de még maguk a gyermek- vagy fogorvosok is azt szokták javasolni, hogy akkor látogassák meg a rendelőt, amikor a kicsinek még semmi baja.

 

Ekkor ugyanis nem fáj semmi, nincs rossz közérzet, a gyermek is barátkozóbb, s kialakulhat egy bizalmi viszony közte, és orvosa között.

 

Nagyon oda kell azonban figyelni, hogy lehetőleg ne tomboló influenza járvány közepén kíséreljük meg ezt a műveletet, hanem előtte vagy utána.



Nem csak gyermekkel kell bizalmi viszonyt kialakítani az orvosnak, hanem a szülővel is. Nagyon fontos, hogy a szülő-gyermek-orvos jól együtt tudjon dolgozni a gyógyulás vagy a prevenció érdekében. Fontos, hogy a szülő nyitott legyen, elfogadó, az orvos pedig türelmes, s barátságos.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy olyan hosszútávú kapcsolat, ami egy harmadik fél miatt jön létre, hogy neki jobb legyen, s minél pontosabb ellátásban részesülhessen.

 

Debreceni háziorvos szakértőnk fontosnak tartja kiemelni, hogy nagyon jó, ha a szülő és a háziorvos “feltérképezi” a családi anamnézist, így fény derülhet esetleges örökletes kórképekre vagy hajlamosító tényezőkre, melyekre odafigyelve a betegség kialakulása leküzdhető, késleltethető vagy jobban kordában tartható.