Autoimmun bőrbetegségek



Az autoimmun betegségek közös jellemzője, hogy a szervezet saját maga ellen fordul. Az autoimmun bőrbetegségeknél is a vérben antitestek jelennek meg, amelyek különböző formában okoznak bőrelváltozásokat. A legtöbbjüknél bőrkiütés, hólyagok vagy hámhiány jelentkezik. A bőrbetegségre gondolva egy könnyen kezelhető, enyhébb lefolyású betegségre gondolunk, viszont sokszor súlyos megjelenésű betegségek. Ide tartoznak;

 

pemphigus

 

pemphigoid

 

Duhring.betegség

 

A pemphigus többféle változata ismert. Szegedi bőrgyógyász szakértőnk elmondta, hogy egyik fajtájánál a szájüregben és a nemiszerveken hólyagok keletkeznek, amelyeknek vékony a faluk, ezért könnyen felszakadnak. Bennük savós váladék található. Másik változatában a nyálkahártyákon nem, de a bőr felületesebb rétegeiben hólyagok jelennek meg, és egyből fel is szakadnak. A harmadik változat hátterében általában daganatos megbetegedés áll. Ám van olyan formája is, amelyet egy szedett gyógyszer vált ki, könnyen kezelhető a gyógyszer negálásával. Legtöbbször szteroidot ír fel a bőrgyógyász a betegség kezelésére, melyet egy fél évig szükséges szedni. Ilyen hosszú alkalmazás során a szteroid mellékhatásai gyakran megjelennek. Pl: magasvérnyomás, csontritkulás, fekélyek. A hólyagok elfertőződhetnek baktériumok bejutásával, ezért helyi készítmények használata is javallt.

 

A pemphigoid autoimmun bőrbetegségek esetében is hólyagok keletkeznek, viszont nem a felsőbb rétegekben, hanem a mélyebb rétegekben. Ennek előnye, hogy nem szakadnak fel, viszont hegek képződnek utánuk. Ilyen ismert betegség a terhesség során kialakuló herpes gestationis.

 

A Duhring-betegség tünete a csoportosan elhelyezkedő hólyagok, amelyek viszketnek. Érintett

területek a térd, hát, farokcsont felett, lapocka tájéka. Kezelni dapsonnal szokták. A betegség alapja a lisztérzékenység, más néven a glutén érzékenység.

 

A szokatlan bőrkiütések megjelenésekor forduljon bőrgyógyászhoz. Ilyenkor a szokásos eljárás a bőr, szövet és vérminta vétele, amelyből kimutatható a szervezet ellen termelődött antitest.