Diéta, a fogszuvasodás megakadályozására




A fogszuvasodás a leggyakoribb fogászati probléma, de sokszor már csak későn realizálódik, s a fog beavatkozásra szorul. Ismeretes, hogy vannak embertípusok, akik fogszuvasodásra hajlamosak, míg másoknál inkább a fogkő felrakódása gyakoribb (s vannak azok a szegények, akiknél mindkét esettel gyakran számolni kell).  

 

A rossz gyerekkori vagy felnőttkori élmények következtében már mindenki kitapasztalhatta, hogy melyik típusba is tartozik, s kis odafigyeléssel tehet azért, hogy megelőzze a bajt.



A fogszuvasodást a fogak közé ragadt ételmaradékok okozzák, illetve a nem pontos szakszerű, vagy elegendő gyakoriságú fogmosás.

 

Az ételmaradék akármilyen ételből is származik, kárt fog okozni fogainknak, azonban vannak ételek amik gyorsabban rontanak az állapotukon, s vannak amik kevésbé.



Mit szabad enni?

 

Természetesen zöldséget, gyümölcsöt, húst, viszont vigyázni kell a fűszerezéssel, mert a csípős ételek érzékennyé tehetik a fogínyt.



Elkerülendő:

 

  • kemény cukorkák

  • gumicukor

  • magas szénhidrát tartalmú ételek, mint pl: sültkrumpli

  • alkohol

  • szénsavas, cukros üdítők

 

Néha természetesen szabad “bűnözni” azonban kiemelten fontos, hogy mindig azonos időben egyen (éjszakai evést kifejezetten hanyagolja) és utána mindig mosson fogat (fogselyem!) vagy öblögessen szájvízzel!