A sokoldalú szakember

 

 

Magyarországon a legtöbb ember, legyen az gyermek, felnőtt vagy öreg, mindenki a háziorvoshoz megy először, ha valami gondja van. Ha náthás, ha influenzás, fáj a hasa, szédül, ha igazolás kell a jogosítványhoz, ha munka-alkalmassági vizsgálat kell.

 

Ő az a szakember, akihez fordulunk, ha valamilyen baj van. Főleg a kis falvakban, ahol nem érhető el rögtön sürgősségi betegellátás, egyből a háziorvost hívjuk. Ő az, aki tovább küld minket kivizsgálásra. Ő az aki az újszülött csecsemőket megvizsgálja egészen fiatal korukig. Mindenki számít a szaktudására és meg is bízik benne.

 

A háziorvos tudása rendkívül szerteágazó. Jártas :

 

·         belgyógyászatban

·         gyermekgyógyászatban

·         környezeti ártalmak okozta megbetegedésekben

·         traumatológiában

 

És ez még csak a bevezető része azoknak a leggyakoribb megbetegedéseknek, amit egy háziorvosnak kezelnie kell.

 

Mindenkinek joga van megválasztania a saját háziorvosát. Sajnos sok háziorvos szakorvos is egyben, de a munkaerőhiány miatt egy adott terület háziorvosa lesz, de ez nem azt jelenti, hogy ne tudná ellátni a feladatát. Sőt, a szakterületéhez tartozó betegségek felismerésében jóval jártasabb.

 

Székesfehérvári háziorvosunk elmondta, hogy vannak olyan helyek, ahol a háziorvos csak pár napot rendel egy héten, de emellett több helyen is rendel. Túl vannak terhelve, mégis minden idejüket és energiájukat a betegekre szentelik és ezért sokan hálásak nekik. Kívülről sokszor csak azt látjuk, hogy lázcsillapítót vagy fájdalomcsillapítót ír fel a pácienseknek. Vagy az öreg néniknek felírja a gyógyszereiket. Mégis gondoljunk bele! Tudnia kell, hogy ki mire allergiás, és mivel tudná helyettesíteni a szükséges gyógyszert. Figyelemmel kíséri a gyógyulásunkat és elindít minket a helyes úton. Elkezdi a helyes terápiát a mielőbbi egyensúly eléréséhez. Elvégzi a kötelező oltásokat a gyermekeknek. Tanácsot ad a legkisebb gondot illetően. Ezért kell őket becsben tartani.