A bőrfertőzések fajtái és technikák az elkerülésükre



Az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé sorolható a bőrfertőzések. Bőrfertőzés alatt a legtöbb ember a gombás fertőzéseket érti, pedig a szőrtüszők, faggyúmirigyek megbetegedése még gyakoribb. A bőr fertőzések nagy része otthon is kezelhető, a patikákban vény nélkül kapható készítményekkel. A betegek sok esetben már csak akkor fordulnak orvos hoz, ha fertőzésük kifejezett, elterjedt illetve ha olyan területet érint, ami akadályozza őket a mindennapi tevékenységekben (pl: intim területek).

 

Fajtái

 

  • elsődleges

  • másodlagos

 

Elsődleges bőrfertőzés esetén a kórokozó maga indukálta megbetegedésről van szó, míg másodlagos fertőzés során, már egy meglévő betegség vagy annak kezelése (pl: szteroidok mellékhatása lehet a bőr gombásodása) okozza a bőr kóros állapotát.

 

A bőrfertőzések megelőzése

 

A fertőzések megelőzésének 2 kulcsfontosságú alappillére a

 

  • higiénia

  • ellenőrzés

 

Higiénia

 

Debreceni bőrgyógyász szakértőnk szerint fontos, hogy tisztában legyünk bőrtípusunkkal, s ha tudjuk, hogy érzékenyebb, akkor hipoallergén készítményeket használjunk a kézmosáshoz is. Tömegközlekedési eszközön való utazás után mindig mosson kezet, úszás után alaposan zuhanyozzon le, s mindig legyen Önnél alkoholos kézfertőtlenítő. Száraz bőrét kézmosást követően kenje be gyorsan felszívódó krémmel.

 

Ellenőrzés

 

Krónikus betegségeit, bőrbetegségeit évente/félévente ellenőriztesse, s minden betegséggel változásról számoljon be orvosának.