Mit jelent a magas vércukorszint ingadozás?

 




Sajnálatos módon hazánkban igen sok cukorbeteg él, s sokan nem veszik komolyan a problémájukat. Sok beteget úgy diagnosztizálnak, hogy már gyógyszeres kezelésre szorul, nem elég a diéta. Azok számára is, akiknek már külső úton kell az inzulint pótolni nagyon fontos a folyamatos vércukorszint mérés. Ezt étkezések előtt, után illetve este, lefekvés előtt érdemes mérni. A magas cukorszint, azaz hyperglikémia, gyakori azon betegeknél, akik nem törődnek állapotukkal, nem mérnek rendszeresen vércukorszintet, nem veszik be idejében gyógyszereiket.

Mitől alakul ki?

A legáltalánosabb esetet úgy kell elképzelni, hogy étkezést követően, a tápanyagból nyert cukor, inzulin hiányában nem tud a sejtekbe menni, hanem a vérben kering tovább. Ebben a helyzetben a szervezetben tehát lenne energia a sejteknek, csak hiányzik az inzulin, ami bevinné azt a sejt belsejébe.

 

Tünetek

 

Mivel a sejtekhez nem jut el a bevitt energia, azaz a cukor, ezért a beteg fáradtnak, gyengének, fogja érezni magát. A fáradtság miatt a látása homályossá válik. Ha a vérben lévő glükóz szint átlép egy küszöbértéket (10mml/l) akkor a vesék a cukrot is ki fogják választani (glükózuria). A cukor azonban sok vizet vonz magával a kiválasztás során, ezért a betegek sokat fognak vizelni (polyuria). A folyadékvesztés következtében a szervezet próbál kompenzálni, ezért polydipsia, azaz folyamatos szomjúságot fog a beteg érezni, amiből adódóan sokat fog inni.

Ezeken a szimptómákon kívül gyakori még a genitáliák állandó viszketése, illetve a csökkent immunrendszer következtében a fertőzésekre való hajlam. Mindezek mellett az alacsony inzulinszint hypoaciditást okoz, ami szintén növeli az esélyét a bakteriális fertőzéseknek.



Egyéb okok

 

A sok szénhidrát, illetve a nem megfelelő gyógyszeres kezelés mellett, előfordulhatnak még egyéb tényezők, melyek magas vércukorszintet idézhetnek elő:

 

·         krónikus stressz

·         mozgáshiány

·         betegség, láz

·         szteroid tartalmú gyógyszerek