Non-invazív terhesség vizsgálat

 

 

A terhességi ultrahangvizsgálat nem csak a magzat fejlődésének ellenőrzésére szolgál, hanem arra is, hogy a szülők figyelemmel kísérjék a magzat növekedését. Sok fejlődési rendellenességet is ki lehet szűrni már időben ezzel a vizsgálati módszerrel. A 12. hétig hüvelyi ultrahangvizsgálatot, a 13. héttől kezdve pedig hasi ultrahangvizsgálatot szoktak végezni.

 

Megállapítja:

 

·         a magzat méretét

·         a magzatvíz mennyiségét

·         méhlepény elhelyezkedését

·         durva rendellenességeket

·         fejlődés menetét

 

Tulajdonképpen a nulladik vizsgálat a terhesség tényét állapítja meg. Az utolsó menstruációt követő 5. hétben már látni a beágyazódás helyét és a petezsákot. Az ötödik hét végén látható a szikhólyag és az embriócsomó. A 6. héttől kezdődik meg a szívműködés. Ilyenkor az ikerterhesség tényét is megállapíthatják már.

 

Az első vizsgálat alkalmával az embrió életjelenségeit vizsgálják. A nyaki bőrredővastagságot, a kromoszóma-rendellenességekre utaló jeleket. Mérik a ductus venosus áramlási sebességét, az orrcsontot és a tricuspidalis billentyű áramlását. A magzat nemét is meg tudják mondani.

 

A második vizsgálat a genetikai vizsgálat. A magzat fejlődését nézik, és már a szülés várható idejét is megmondják. Az erek áramlását vizsgálják, a testkontúrokat, a belső szervek épségét , a szívét, az agyát, a gerincét nézik.

 

A harmadik vizsgálat során a a magzat méretét, fejlődési  ütemét, a méhlepény érettségét vizsgálják. Egyes rendellenességek (az arc, a szív, az agyszövet) jobban kivehetőek ilyenkor.

A negyedik vizsgálatkor a magzat elhelyezkedését és a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét nézik.