Mikor ajánlott a mandulaműtét?


 

A mandulák a garatban helyezkednek el, s az egyik fő védelmi vonalát képezik a szervezet, kórokozók elleni harcában. Mivel ez a szerv érintkezik legelőször minden étellel, itallal (vagy egyebekkel), gyakran gyullad be. A mandulák gyulladása azt jelzi, hogy a szerv rengeteg baktériumot szűrt ki, amik felhalmozódtak, s nem volt képes legyőzni őket feltehetőleg valamilyen immunhiányos állapot következtében. Immunhiányos állapotot a tartós stresszelés is okozhat.

A mandulagyulladás tünetei:

·         hőemelkedés/láz

·         láz esetén hidegrázás

·         nyelési nehezítettség, nyeléskor jelentkező fájdalom

·         rekedtség

·         étvágytalanság

·         váladékok lenyelése következtében hányinger, hasmenés

 

Bárki, aki észleli magán a fent leírt tüneteket, forduljon orvoshoz!

 

Sok esetben a mandulák gyulladásos volta nehezen kideríthető, mert fiziológiásan is nőhetnek nagyra és lehet élénkpiros színük. Ebben az esetben egyéb vizsgálatok, nyirokcsomó kitapintás, vérvizsgálat segíthet az orvosnak.

Ha bebizonyosodik, hogy mandulagyulladás áll fen, s az semmilyen kezelésre nem reagál, akkor elrendelhetik a mandulák eltávolítását.

 

A mandulaműtét

 

Ma már rutin sebészeti beavatkozás, mely során egyszerűen, sebzés nélkül, a szájnyíláson keresztül távolítják el a nagy mandulákat. A legtöbb esetben a betegeket általános altatásban részesítik, s a műtétet követő, kb. 12 órát követően ki is engedik a beteget.

A műtét után, a szervezetnek kb. egy hét regenerációs időre van szüksége ahhoz, hogy a mandulaműtét okozta stresszt, illetve a gyulladásokat, baktériumokat legyőzze. A baktériumokkal való harcban azonban nem lesz egyedül, az orvos minden esetben ír fel antibiotikum kúrát.