Csípősérülések a sportolás közben

 

Sportolni jó, ezt mindenki tudja, aki valaha is próbálta már, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a sportolásnak veszélyei is vannak. A legtöbb csípősérülés főleg a téli sportok, illetve a lovaglás következtében alakulnak ki. Ennek okai lehetnek a helytelen felkészülés a sportra, nem kellő tapasztalat, rossz öltözék, felszerelés stb.

 

Csípősérülés akkor szokott keletkezni, amikor valamilyen nagyobb erő behatására a combcsont feje kimozdul a vápából. Ez rettenetesen éles fájdalommal jár, s sérült nem is fog tudni lábra állni, mozogni. A combfej többféleképpen is kimozdulhat a helyéről, s van, hogy a combsérülés mellett egyéb traumák is történnek a sérülttel, mint például törések, zúzódások.

 

A combsérülésekre jellemző fő tünet, hogy az ízület nagyon laza, rugalmas és a beteg igen nagy fájdalmakat él át. Az is elképzelhető, hogy külsőleg nem is észrevehető a sérülés.

 

Mit kell tenni?

 

Budapesti sportorvos szakértőnk szerint, egy combsérült ellátásánál nagyon fontos, hogy a beteget laposan fektessük, s a sérülés helyénél a területet kipárnázzuk, hogy ne tudjon elmozdulni. Ha van rá lehetőségünk, akkor hűtsük, jegeljük a sérült részt, de mindenekelőtt azonnal hívjunk mentőt.

 

A kórházba szállítást követően az orvos röntgenfelvétel készítését fogja elrendelni, hogy ebből megállapíthassa a törés, rándulás, ficam stb. mértékét.

 

Miután kielemezték az orvosok a felvételeket, a beteget elaltatják, s a combfejet a helyére illesztik. Ezt követően a sérültnek két-három hónapon át mankót kell használnia, s nagyon fontos, hogy ne erőltesse meg magát.

 

A mankóhasználat mellett kiemelt szerepe van a gyógytornának az ízület illetve az izom megerősítése szempontjából.

 

A beteg csak fokozatosan kezdhet újra sportolni, s az, hogy ez milyen mértékben halad, függ a porcfelszín sérüléseitől. Sajnálatos módon, ha a porcfelszín keringési zavarban szenved, akkor akár egy év elteltével is érezhet tüneteket, panaszokat. Ilyen sérüléseket követően az élsportolóknak gyakran abba kell hagyniuk a sportolást.

 

Ahogy a betegségeknél is, itt is nagyon fontos, hogy megelőzzük a bajt. A bemelegítés, a felszerelések, helyes technika, rutin stb. mind-mind nagyon fontos a biztonságos sportoláshoz.