A függőség kezelése

 

A közhiedelemmel ellentétben nem csak az ügynevezett kábítószerekre lehet rászokni. Gyakorlatilag bármilyen kémiai anyag okozhat függőséget, illetve bármilyen viselkedésmintának lehetünk megszállottai. Talán a következőképpen lehetne megfogalmazni, mi a függőség: Függőségnek nevezhetünk minden olyan viselkedésmintát, amely során az adott személyt vagy környezetét kár éri és ennek ellenére rendszeresen gyakorolja vagy ezen tevékenységét valamilyen oknál fogva képtelen abbahagyni. Vannak a társadalom által kevésbé –és inkább elfogadott függőségek, például a kábítószerfüggőket a társadalom jelentős része elítéli, míg a munkafüggőséggel szemben inkább neutrális, gyakran támogató viszonyt tartanak fenn.

 

Alapvetően kétfelé csoportosíthatjuk a függőségeket.

 

Létezik a viselkedési függőség, illetve a kémiai függőség. Kémiai függőség, amikor a szervezetünk egy bizonyos anyag beviteléhez hozzá szokott, annak hiányában elvonási tüneteket produkál. Gyakori ilyenek a cigaretta égetésekor felszabaduló sok száz vegyület, kiemelve a nikotint, illetve az alkoholizmust kialakító alkohol. A kábítószerfüggők is többnyire valamely vegyület szervezetbe juttatására szoktak rá.

 

A viselkedési függőség tehát valamely viselkedésminta gyakorlására irányuló addikció. A legtöbb kényszerbetegséget ide sorolhatnánk, mint például a kleptománia vagy a vásárlási mánia. Az evési zavarok szintén a viselkedési függőség jellemző változatai. Manapság már számítógép vagy internetfüggőségről is beszélnek, és valóban, amennyiben túl lép egy bizonyos szintet, és káros hatással van a fogyasztóra, annyiban kezelhető függőségként.

Szoktak még említeni ún. lelki függőséget, ám ez a fenti kettő kombinációja, többnyire inkább a viselkedési függőséghez tartozik.

 

A függőségek leküzdése mindig a személy, az adott függőség típusa és néhány egyéb körülmény függvénye. A dohányzást korunk társadalma például nem tartja komoly problémának, noha az emberiség nagyjából egyharmada űzi, és közvetlen vagy közvetett káraitól milliók halnak meg minden egyes nap. Másik érdekes példa a marihuána-fogyasztás, amely sokkal nehezebben alakít ki függőséget. Hatásairól egyelőre erősen megoszlanak a vélemények, egyesek gyógyszernek tartják, mások pusztító méregnek. A marihuána által okozott elhalálozások egyelőre azonban gyakorlatilag nem mutathatóak ki, azaz kvázi nincsenek, ugyanakkor fejlődésben lévő személyiségek, főleg kamaszok személyiségére gyakorolt negatív hatásait már kimutatták.

A leszokáshoz minden esetben igen jól jön környezetünk feltétlen segítsége, és az Önmagunkba vetett hit. Székesfehérvári pszichológus kollégánk szerint amennyiben úgy látjuk, hogy nem tudunk saját erőből megszabadulni valamely függőségünktől, nyugodtan kérjük szakember segítségét.