Elhízás a gyerekek között

 

 

A gyermekkori elhízásban leginkább a szülők felelőssége emelhető ki. Ilyen korban még nem érdemes fogyókúrákat alkalmazni, az egészséges életmód legtöbbször önmagában megoldja a problémát.

Gyermekkorban még nincs meg az a szintű tudatosság az emberekben, ami felnőttkorban, hogy képesek legyenek önmaguktól változtatni a szokásaikon, pedig a súlyos tünetek már gyermekkorban is megjelenhetnek.A szülők számára is nehéz néha a gyermeküktől megvonni bizonyos dolgokat, még ha tudják is, hogy káros rájuk nézve. Ezért is fontos, hogy a gyermekek és a szülők is elsajátítsanak egy olyan életmódot, kultúrát, amely segít egészséges kereteket biztosítani a felnőtté váláshoz.

Pécsi gyermekorvos kollégánk először is azt ajánlja, hogy néhány hétig jegyezzék fel a napi táplálékot egy étkezési naplóba, mindössze azért, hogy szembesüljenek vele, mit is fogyaszt a kis lurkó. Ilyenkor lehetőségük van megszámolni a kalóriákat, és hozzávetni az ajánlott normális bevitelhez. Megtanulhatják a résztvevők, hogy melyek a kalóriadús ételek, és melyek azok, amelyek hasonlóan táplálóak, mégis egészségesebbek. Például gyakran ilyenkor szembesülnek azzal, hogy néhány liter cukros üdítőben akár az egész napi ajánlott kalória-bevétel is benne lehet.

Így a tudatos étkezés felé vezető útra könnyen rákerülhet az ember, és saját szokásait elkezdheti igazítani az egészséges étrendhez. természetesen nem csak a kalóriabevitel számít, hanem az étkezés módja, ideje stb. Például kihagyni a reggelit már eleve alááshatja könnyen az egész napi „diétát”.

A tudatos étkezési szokások kialakítása hosszadalmas folyamat, hiszen olykor nagy változást jelenthet. Különböző olvasmányokban sokféle tanáccsal gazdagodhatunk e téren, most néhány itt is megemlítésre kerül. Vonjuk be a gyereket az ételek készítésébe! Ha látja, hogy mi hogyan néz ki, mielőtt megsül, vagy hogyan néznek ki a gyümölcsök, zöldségek, talán ez is segít neki minél tudatosabban táplálkozni. Ha nem tudunk nemet mondani gyermekünknek, legalább alkudjunk ki velük valami előnyösebb pozíciót. Például csak akkor kaphat édességet, ha megette a vacsorát.

Fontos, hogy a család minden tagja támogassa az életmódváltozást, ugyanis az egészet alááshatja egy viccelődő testvér vagy apa. Figyeljünk arra is, hogy ne a miatt szeressen a gyermekünk, hogy édességeket és egyéb előnyöket juttatunk neki másokkal szemben, sőt: elég, ha mi szeretjük gyermekeinket, és emiatt nem hagyjuk őket elhízni és nem tesszük ki őket minden ezzel járó előnytelenségnek.