A műtét utáni hegek eltávolítása

 

A műtétek következtében kialakult hegek komoly önértékelési, önbecsülési problémákhoz, lelki megbetegedésekhez vezethetnek, melyekből általában egyéb testi betegségek is kialakulnak. Budapesti plasztikai sebész szakértőnk elárulta, hogy páciensei már sok esetben attól mérföldkövekkel jobban érzik magukat, hogy tudják, van lehetőség a változásra, változtatásra, s állapotuk nem végleges. Ettől lelkileg felszabadulnak, s a testi tünetek megszűnnek. Szerencsére napjainkban már több lehetőség is kínálkozik a hegek, nem kívánt forradások eltüntetésére.

 

A hegesedés folyamata

Nyilván mindenki észrevette már akár saját magán, akár ismerősein vagy más tapasztalati úton, hogy nem minden sérülés gyógyul hegesedéssel. A bőr folytonosságának megszakadása estén a szövetek kollagént termelnek, s ez a művelet vezet végül a látható heg képződéséhez, mely pár hónapon- éven belül a legtöbb esetben fokozatosan eltűnik. Sérülések forradása során különböző hegeket különbözetünk meg. A gyógyulás, véralvadás egy igen speciális, komplex mechanizmusa a szervezetnek. Természetesen a legkönnyebben eltávolítható hegek maguk sem látszódnak igazán, rövidek, bőr színűek, vékonyak. A legtöbb esztétikai panaszokat okozó heg azonban nem ilyen, hanem nagyobb, nem szabályos szélű, színe eltér a bőr színétől.  Napjainkban már léteznek műtét nélkül hegeltávolító technikák. Elsősorban ezekkel a technikákkal próbálják eltüntetni a hegeket, s csak akkor folyamodnak műtéti beavatkozáshoz, ha már semmilyen noninvazív technika nem segít.

heg.jpg

A problémákat, esztétikai gondokat okozó hegek döntően azért alakulnak ki, mert nem kímélik a sebet, a behatás után. Ebből kifolyólag érthető, hogy akkor fog egy seb szépen begyógyulni, ha a varrat nem feszül. Ehhez hozzájárul az is, hogy a plasztikai sebésznek jó minőségű fonalat kell használnia, megfelelő technikát kell alkalmaznia illetve lényeges a műszerhasználat, s az optimális időpont kiválasztása a varratszedésre.

A műtét nélküli kezelés

Napjainkban már lehetséges a műtét nélküli hegeltávolítás is, melyre az egyik legalkalmasabb módszer a szilikon lapok, szilikon gélek használata. A nemzetközi gyakorlatban is igen nagy népszerűségnek örvend ez az eljárás, mely segíti a hegek átalakulását. Külön érdemes megemlíteni, hogy ezzel a terápiával nem járnak mellékhatások. A bőr feszülését enyhítik, megfelelő, optimális hőmérsékletet biztosítanak és frissítenek, hidratálnak. Nagy hegeknél a gél és a tapaszt együttesen alkalmazzák. Nemzetközi javaslatok szerint is az a leghatásosabb, ha a tapasz legalább 20-24 órán át egyhuzamban rajta van a kezelendő felületen. A hatékonyságot tovább lehet fokozni azzal, ha a géllel, tapasszal már kezelt területre nyomókötést helyezünk