Fogtisztító tabletták gyerekeknek

tablets-1-391471-m.jpgGyőri fogorvosunk szerint a tejfogak védelme a maradó fogakéhoz hasonlatosan rendkívül fontos. Egyrészt azért, mert meg kell tisztítani a fogakat a lepedéktől, másrészt hozzá kell szoktatni a gyerekünket a folyamatos és precíz fogmosáshoz. Ennek elősegítésére használhatunk fogtisztító tablettákat is.

A fogmosás elkezdését nem lehet korhoz kötni. Győri fogorvosunk úgy véli, akkor szükséges megkezdeni, mikor az első tejfogak megjelennek a szájban. Ez az esetek nagy többségében hat hónapos kor környékén következik be, ám már a fogak előtörése előtt is érdemes a szájhigiéniára ügyelni, és a csecsemők ínyét megtisztítani.

Győri fogorvosunk azt mondta, hogy miután megjelenik a gyerek szájában az első fog, adhatunk neki egy fogkefét. Ennek kis fejűnek és puhának kell lennie. Eleinte csak rágcsálni fogja, de ez nem probléma, a hangsúly a folyamatos használat megszokása.

Természetesen ebben az időszakban a szülő dolga a fogak tisztán tartása. Vezessük gyermekünk kezét a minél eredményesebb tisztítás okán, és mutassunk jó példát, hogy láthassa, mi is mosunk fogat. Rendkívül hatásos lehet, ha együtt tisztítjuk fogainkat, mivel a gyermekeknél igen erős az utánzási hajlam. Nem szabad a gyereket erőszakkal fogmosásra kényszeríteni, sokkal jobb, ha játék közben tanulja azt meg.

Hét éves korra a gyermekek kézügyessége már elég fejlett ahhoz, hogy maguktól mossák meg a fogukat. Természetesen ekkor is kell ellenőrizni őket. Ezen okból alkalmazhatunk plakkfestő tablettákat, melyek gyógyszertárakban, drogériákban egyszerűen beszerezhetőek.

A tablettával könnyedén leellenőrizhető a fogmosás eredményessége. A plakfestő tablettát fogmosás után megrágva elszíneződnek a fogak lepedékes részei. Gyerekünk a tükörben vethet arra egy pillantást, hogy mely részekre kell fokozottabban figyelni.
Győri fogorvosunk elmondta, hogy a tejfogak ápolása rendkívül fontos, ugyanis az egészséges tejfogak alkotják az egészséges maradó fogak alapját.