Elsősegély nyújtás akkor, ha fulladás veszély áll fenn

A fulladást az okozhatja, hogy a torok hátsó részébe idegen test került, tudtuk meg győri háziorvos szakértőnktől. Ez a test vagy elzárja a gégét, vagy az izom görcsös összehúzódását okozva fulladás áll be.  A nem kellően  megrágott, gyorsan elfogyasztott falatok is okozhatnak fulladást. Ez esetben azonnal be kell avatkozni. Az időközben leállt légzés újraindítását is meg kell kezdeni, javasolta győri háziorvos szakértőnk.  

Amennyiben idegen testet akarunk eltávolítani egy gyermekből, különösen oda kell figyelnünk.
Le kell fektetni a gyermeket hasra a szülő térdén. Ezután néhány alkalommal verni kell a háta közepén. Ha ez nem jár eredménnyel, lógassuk a lábánál fogva fejjel lefelé és néhányat üssünk a hátára.

Felnőtt esetén az alábbi eljárást kell alkalmaznunk, mondta győri háziorvosunk: Ha a sérült a tudatánál van, kérjük meg, hogy köhögjön. Döntsük előre fele a törzsét, majd ezt követően tenyérrel öt alkalommal erősen üssünk a hátára a két lapocka között. Amennyiben ez nem vezetne eredményre, lépjünk a beteg mögé, öleljük át, és helyezzük a gyomorszájára az ökölbe tett kezünket  közvetlenül a köldöke felett. Ezután húzzuk a kezét hirtelen önmaga felé és felfelé. Az idegen test ezen mozgás miatt ki fog jönni a sérült száján. Ha ezek próbálkozások sem járnának sikerrel, próbáljuk meg kézzel kivenni a légúti akadályt. Fogjuk be a fuldokló orrát, és nyissuk ki a száját. Előfordulhat, hogy a sérült elveszíti az eszméletét. Ilyen esetben mindig hívjunk mentőt.

Ha a légzés megszűnik azonnal meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést.
Az eszméletlenül fekvő beteget a hátára kell fektetni, arccal felfelé és kemény helyre. A nyakát ki kell nyújtani. Ha a nyak túlfeszítésére kerül, gyakran előfordul, hogy már magától megindul a légzés. Amennyiben ez nem történik meg, alkalmazzuk a szájból szájba történő lélegeztetés módszerét.

győri háziorvos: http://www.docplanner.hu/haziorvos/gyor