Az alma olyan mint a fogkefe?

dental_exam.jpgBizonyára még senki nem felejtette el azokat a fogkrém reklámokat, amelyekben egy almába haraptak bele a szereplők.  Ezzel demonstrálták, hogy a reklámozott fogkrém legalább annyira egészséges mint az említett gyümölcs. Az alma valóban nagy rosttartalommal rendelkezik, vitaminokban gazdag, és az ínynek is csak jót tesz.  Felmerülhet azonban a kérdés, hogy használható-e fogmosás helyett.

Az alma mindenképpen egy pozitív szimbólum a fogápolás témakörében. Meg lehet találni a fogkrém reklámokban, sőt bizonyos fogorvosi rendelőkben is plakátként. Megfigyelések szerint különösen jellemző ez a szegedi fogorvosi rendelőkben. Azonban attól, hogy a szegedi fogorvosi praxisok egy részében kifüggesztik ezeket a plakátokat, az alma még nem fogja tudni pótolni a fogmosást.

Valószínűleg az motiválhatta a szegedi fogorvosokat a plakát kihelyezésekor, hogy az almában rengeteg A és C vitamin található meg, valamint az, hogy a kalcium rágása jót tesz az ínynek. Sok rost is van benne, és ténylegesen egészségesebb ínyencség, mint egy szelet dobostorta. Mindezen tények ellenére az alma evése  nem ajánlható a fogmosás helyett.

Könnyen leírható, hogy milyen problémák merülhetnek fel az alma esti evésével kapcsolatosan. Ez a gyümölcs tele van növényi savakkal, továbbá nem elhanyagolható mennyiségű cukrot tartalmaz.
A sav azonnal elkezdi rongálni a fogakat. A cukor némi bakteriális behatás után szintén savvá alakulva ugyanazt teszi. Ehhez hozzájárul még, hogy éjszaka kevesebbszer nyelünk és nem az veszünk magunkhoz folyadékot.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az alma a fogainkra rakódott ételmaradéknak csak egy részét képes eltávolítani.  Kenyérdarabokkal még megbirkózik, de marhahús maradványokkal már nem.  
Összefoglalva, az alma evés egyáltalán nem helyettesítheti a fogmosást, sőt fogyasztása  után is fogat kell mosni.