Gégerák

 



A gégerák sajnos napjaink egyik leggyakoribb rákos megbetegedése, mely főleg a dohányosokat érinti. A lényege, hogy kóros sejtburjánzás jelenik meg a gége nyálkahártyájában. Ez a rosszindulatú elváltozás általában érinti a hangszalagokat is, így a beteg sok esetben képtelenné válik a beszédre.

 

 

Mint említettük a gégerák elsősorban a dohányosokat érintő megbetegedés, de ezen kívül is főleg a középkorú férfiakat sújtja. Ahhoz képest, hogy régen még nem volt gyakori megbetegedés, a rákos megbetegedéseknek kevesebb, mint 3 százalékát tették ki, ma már ez a szám eléri az öt százalékot.

Az okai között elsősorban a dohányzás és az alkoholfogyasztás sorolható fel, azonban az azbeszt expozíció, a különböző veszélyes körülmények között végzett munkák, (mint a bányászás) mind növelik a gégerák kockázatának valószínűségét.

 

Ennek az igen alattomos betegségnek nincsenek kezdetben semmilyen tünetei, hiszen egy kis köhögés vagy rekedtség miatt még senki nem rohant el a fül-orr gégészetre, hogy kivizsgálják van-e gégerákja. Ami általában megrémíti a betegeket az a tartós (több mint három héten át tartó) hangszínváltozás. Szegedi fül-orr gégész szakorvosunk azonban mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy ha már napokig tartó rekedtséget vagy köhögést tapasztal a beteg, akkor mindenképpen forduljon vele orvoshoz, legalább csak azért, hogy megnyugtassa, hogy nincsen semmi gond. Sok esetben egyszerű, jóindulatú elváltozások okoznak rekedtséget, melyektől könnyedén meg lehet szabadulni.

 

Miért alakul ki a rekedtség?

 

A rekedtség oka az, hogy a hangszalag megváltozik valaminek a hatására, s így a levegő útja gátolva lesz, s a hangképzés megváltozik. Ha valami tartósan elváltoztatja a hangszalagot, az semmiképpen sem jó el, s nagyon fontos, hogy minél előbb felkeresse az orvosát. Az idejében észlelt gégerák még jó prognózissal kezelhető, azonban minden egyes perc számít, s ha későn észlelik, akkor más csak tüneti kezelés adható.

A tünetek közé sorolható még az, hogy a rekedtség, illetve a hangszín megváltozása folyamatosan egyre rosszabbá és rosszabbá válik, mely a későbbiekben már ijesztő méreteket is ölthet.

 

A betegség észlelését követően, attól függően, hogy hol található a daganat, műtéti és/vagy sugárterápiás kezelést ír elő az orvos. Sok esetben a kettő kombinációját alkalmazzák a minél nagyon hatékonyság érdekében.