A gégerák kockázati tényezői
Szerencsére a gégerák nem tartozik a leggyakoribb tumoros megbetegedések közé, azonban rizikófaktorok megjelenése esetén az a gégerák kockázata akár az ötvenszeresére is megnőhet. A károsító tényezők tudatos elkerülésével azonban minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valaki gégerákot kap.
A betegség kialakulása általában idős (hatvan-hetven év körül) férfiakra jellemző, azonban középkorban is egyre gyakrabban jellemző a megjelenése.
-
erős dohányzás
-
alkoholizmus, gyakori tömény alkoholfogyasztás
-
azbeszt
-
haloglnezett szénhidrogének belélegzése
-
kátrányok belélegzése
A legfontosabb kockázati tényező azonban a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Különsen veszélyes, ha egy időben végzik a két tevékenységet. Az alkohol ugyanis kitágítja az ereket, károsítja a nyálkahártyát, s ezzel érintkezik a dohányfüst.
Prevenció
A megelőzésben kiemelt szerepe van a megfelelő szájhigiénia kialakításának, továbbá a rendszeres fogászati ellenőrzésnek, szűrővizsgálatoknak. Kevesen tudják, de a hiányos szájhiénia következtében fellépő szájszag akár elfedheti a gégerák kezdeti tüneteit, így a beteg nem jut időben megfelelő kezeléshez.