A gégerák kockázati tényezői

 

 

Szerencsére a gégerák nem tartozik a leggyakoribb tumoros megbetegedések közé, azonban rizikófaktorok megjelenése esetén az a gégerák kockázata akár az ötvenszeresére is megnőhet. A károsító tényezők tudatos elkerülésével azonban minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valaki gégerákot kap.



A betegség kialakulása általában idős (hatvan-hetven év körül) férfiakra jellemző, azonban középkorban is egyre gyakrabban jellemző a megjelenése.



  • erős dohányzás

  • alkoholizmus, gyakori tömény alkoholfogyasztás

  • azbeszt

  • haloglnezett szénhidrogének belélegzése

  • kátrányok belélegzése




A legfontosabb kockázati tényező azonban a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Különsen veszélyes, ha egy időben végzik a két tevékenységet. Az alkohol ugyanis kitágítja az ereket, károsítja a nyálkahártyát, s ezzel érintkezik a dohányfüst.

 

 

 

Prevenció

 

A megelőzésben kiemelt szerepe van a megfelelő szájhigiénia kialakításának, továbbá a rendszeres fogászati ellenőrzésnek, szűrővizsgálatoknak. Kevesen tudják, de a hiányos szájhiénia következtében fellépő szájszag akár elfedheti a gégerák kezdeti tüneteit, így a beteg nem jut időben megfelelő kezeléshez.