A beszakadt dobhártya kezelése

 



A beszakadt dobhártya nem is olyan ritka betegség, sérülés, mint gondolnánk, azonban sokan nem fordulnak vele időben orvoshoz. Ennek egyik oka az, hogy van akiknél kisebb, van akiknél nagyobb fájdalommal jár, de általában már csak akkor fordulnak orvosi segítségért, ha az napokig tart vagy egyéb kísérő tünetekkel jár, mint pl: gennyedzés.



A beszakadt dobhártyának több oka is, a beszakadás mértékének okát a hirtelen jött erőbehatás nagysága határozza meg. Kezelést illetően kétféle megoldás létezik.

 



A kezelés



Pécsi fül-orr-gégész szakértőnk elmondta, hogy ha gennyedzés, fülfolyás fellép nem szabad tamponálni a nyílást, hanem hagyni kell szabadon kifolyni a váladékot. Váladékozás, bakteriális fertőzöttség esetén antibiotikumos kúra javasolt, s kisebb sérülés esetén a dobhártya magától s begyógyul néhány nap alatt.

 

Sajnos előfordulhat az is, hogy a sérülés olyan kiterjedt, hogy még szabad szemmel is lehet látni. Ebben az esetben fülplasztika javasolt, mikor is az orvos műtéti úton helyreigazítja a szétcsúszott széleket, s a nyílást egy ún. biológiai szivaccsal befedik.



A beavatkozást követően a páciens hajlamossá válhat középfülgyulladásra, fülfertőzésekre, ezért fokozottan óvnia kell fülét az esetleges károsító hatásoktól.

 

  • kerülje a huzatot

  • fültisztító spray-t használjon pálcika helyett

  • ne hallgasson hangosan zenét

  • tűzijáték, petárda használatát mellőzze stb.