A gégegyulladás következményei

 

Gégegyulladás esetén két külön betegséget kell megemlítenünk. Az egyik a gégefő gyulladása a másik pedig laryngitis subglottica. A gége, mint hangképző szervünk rendkívül szűk hellyel rendelkezik, és nagyon hamar ödéma képződhet rajta. Az ödéma pedig beszűkíti még jobban. Ezért kell a gégegyulladást megelőzni és mihamarabb kezelni- árulta el győri fül-orr-gégész szakértőnk.

 

A gégefő akut gyulladása a 2-5 éves gyermekek betegsége. Okozója különféle baktériumok, ma már az egyik fő kórokozójára oltást is kapnak a gyermekek. Tünetei:

 

·         láz

·         szürkés sápadtság

·         fulladás, sípoló nehéz belégzés

·         ülő helyzetben megtámasztja magát

 

A gyermeket minél előbb kórházba kell szállítani ülő helyzetben. Már a török fizikális vizsgálatánál is fel kell készülni a légút elzáródására, hiszen a piros vizenyős gyulladt gégefő könnyen elzárhatja a légutakat!

 

A laryngitis subglottica, a hangrés alatti vizenyőséget jelenti. Leggyakrabban a 3 év alatti gyermekeknél fordul elő, főként fióknál. Kiválthatja fertőzés, vírus, de genetikai hajlam is. Tünetei:

 

·         nátha

·         láz

·         belégzési nehezítettség

·         ugató köhögés (főleg éjszaka)

 

Párásítás, lázcsillapítás és oxigén adása is szükséges lehet.

 

Minden légúti megbetegedésnél tovább terjedhet a fertőzés, ezzel a légzőrendszer további szakaszait is megfertőzve. Így szövődmény lehet az orrmelléküreg-gyulladás, arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás, garatgyulladás, középfülgyulladás.

 





okey.png