Rendszeres fogászati vizsgálat a szájegészség fenntartása céljából



A rendszeres fogászati vizsgálat azért fontos, mert hozzájárul a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez. Legalább félévente menjen el fogorvosi vizsgálatra. De mi is történik egy vizsgálat során?

A fogászati vizsgálatokat, a megelőzést nem lehet kellő mértékben hangsúlyozni. Hiába folyik már a csapból is manapság a prevenció hangsúlyozása, ha senki sem issza. Egyes iskolában végzett fogászati állapotfelmérő kutatások bizonyították, hogy a gyermekek szájhigiéniája a mai napig hiányos. Ebből következtethető lehet, hogy a szülőknek is szükségük lenne felvilágosításra, nem csak a gyermekeknek az iskolában.

A rendszeres fogászati ellenőrzés célja az, hogy fogak illetve az íny állapotát folyamatosan monitorizálva rendben tartsa, s bármely elváltozás esetén időben kezelje a problémát. Talán meglepően hangzik, de sok felnőtt azért nem jár el ellenőrzésekre, mert fél. Ebből kifolyólag hiányzik a gyermekeknek egy példamutató szülő, aki törődik az egészségével, s bátran beleül az orvosi székbe.

 

Félelemre semmi ok!

 

A fogászati ellenőrzés nem tart sokáig, viszont nagyon hatékony a fogak épségének megőrzésére.

Elsősorban a fogorvos azt fogja vizsgálni, hogy mely fogakon van szuvasodott rész, majd megállapítja, hogy a fogak mennyire lepedékesek, milyen mértékű a fogkő.

Ezt követően az így ellenőrzése következik, egy különleges orvosi műszerrel megmérik a fog és az íny közötti távolságot, minél kevesebb, annál jobb.

Ha az orvos észlelt bármilyen elváltozást, fogkövet, lepedéket vagy szuvasodást, akkor megkezdi annak kezelését.

 

Milyen az otthoni szabályos fogápolás?

 

·         napi minimum kétszeri fogmosás (lehetőleg elektromos fogkefével)

·         fogmosást követően használjon fogselymet

·         legalább napi egyszer öblögessen szájvízzel