A gyakori péniszfertőzés kezelése




Íme néhány gyakori hímvessző fertőzés és kezeléseik:

 

Balanitis/makk vagy a fityma bőrének gyulladása

Oka lehet a rossz higiénia, vegyi anyag allergia, keringési betegségek, cukorbetegség, bakteriális vagy gombás fertőzés. A fityma vagy makk bőre begyullad, többszöri visszatérése hegesedéshez vezet. A fitymát nehezen lehet visszahúzni, mert fájdalmas. A makk vörös, gyulladt, a húgycső és a fityma beszűkülhet. A fityma bőre vizeléskor felpuffadhat. Kivizsgálás után kezelhetik szteroidos kenőccsel, gomba elleni krémmel.

Phimosis/fitymaszűkület

A fitymát vagy nem lehet a makk mögé húzni, vagy körkörös szűkület látható. Krémmel is lehet kezelni, más esetekben körülmetélést alkalmaznak.

BXO

Oka ismeretlen, közrejátszanak a genetikai faktorok, HPV jelenléte, autoimmun eltérések is. A makk érzéketlenné válik, a merevedés fájdalmas és a vizeletsugár is lecsökken. Emellett égő és viszkető érzés jelentkezik. Kialakulhat utána fitymaszűkület, de rákos elváltozás is megjelenhet. Fizikális vizsgálat után krémmel kezelik, de hatásos lehet a lézeres kezelés is.

Faggyúmirigyek a makk peremén

A makk peremén elhelyezkedő kis fehér elváltozások, amellyel semmi teendő nincs. Akiket esztétikailag zavar, lézerrel el lehet távolíttatni.

Peyronie-kór/Hímvessző görbület

Az erekciós görbület a pénisz háti részén kitapintható tömött elváltozással járó plakkok. A plakkok miatt egy homokóraszerű görbület jön létre, amely a 40-70 éves korosztályt érinti. Oka lehet trauma, gyulladás. Az erekció ereje csökken, fájdalom jelentkezik. Kezelik gyógyszeresen és sebészi úton is.

Zoon féle gyulladás

Oka ismeretlen, középkorú vagy idősebb férfiaknál alakul ki. Ez egy plazmasejtes gyulladás. A makkon égő viszkető érzés alakul ki. Vizsgálata a péniszbiopszia. Kenőccsel , lézerrel vagy körülmetéléssel kezelik.