Az allergia vizsgálatok fajtái



Ahogy fejlődik a világunk furcsa mód egyre gyakrabban jelennek meg az allergiás megbetegedések. Ennek részben az lehet az oka, hogy a környezetszennyezés mértéke folyamatosan nő, az arckrémekben, kozmetikumokban egyre több az allergizáló anyag. Másrészt a szülők ma már szinte túlságosan is óvják gyermeküket a különféle szennyeződésekkel való kapcsolattól. Ennek az lett az eredménye, hogy a gyermekek hiperszenzitívvé váltak. Immunrendszerüknek nem volt lehetősége felvenni a harcot a kórokozókkal, így egy-egy betegség sokkal jobban megviseli őket, s az allergiás megbetegedések szám is sokkal magasabb ilyen gyerekek esetében.

 

Ahhoz, hogy az allergiát kezelni, gyógyítani tudjuk, fontos, hogy megállapítsuk milyen anyagra is allergiás az egyén. Ezt különféle allergiavizsgálatokkal könnyen kideríthető.

Az allergiavizsgálatot egy allergológussal való megbeszélés előzi meg, mely által az orvos leszűkíti a vizsgálandó allergének körét.

 

Erre azért van szükség, mert több ezer allergén tesztelése egy emberen értelmetlen, lehetetlen és rettenetesen kimerítő a szervezet számára.

 

Az allergia vizsgálatokat megkülönböztetjük az alapján, hogy hol is vizsgáljuk az allergén jelenlétét. Ennek alapján vannak in vivo, azaz a testben, a szervezetben vizsgájuk az az allergént.

 

Az in vitro eljárások során, vérmintából végeznek vizsgálatokat az allergia eldöntésére.

 

Az in vitro meghatározásokon belül megkülönböztetünk

 

·         scratch (karcolásos)

·         reib (dörzsöléses)

·         prick (szúrásos)

·         intracután

·         epicután

·         illetve légúti, táplálék és gyógyszer által kiváltott provokációs teszteket.

 

 

In vivo vizsgálatok alkalmával vérben lévő IgE, IgG és limfocitaszámot határozzák meg.