A mentális állapot vizsgálata

 

 



 

Lehet szó munkáról vagy tanulásról előfordulhat, hogy szükségessé válik a mentális állapotunk felülvizsgálata. Ebben az esetben nem arról van szó, hogy azt hinnék, teljesen bolondak vagyunk, hanem csupán arról, hogy a tevékenységhez, amit végezni készülünk nagyon fontos a kiegyensúlyozott gondolkodásmód.

 

Egyéb esetekben akkor kerülhet még sok a mentális állapot felmérésére, ha valamilyen oknál fogva megkérdőjeleződik az épelméjűség (pl. balesetek, gyilkosságok elkövetőinél).

Kevesen tudják, de a mentális állapotot a háziorvos is felmérheti, s megállapíthatja a pszichiátriai kórképeket.

 

Mi szükséges a mentális állapot felméréséhez?

 

Elsősorban egy részletes anamnézis, kórelőzmény, melyet akár az egész családra is kiterjeszthetnek, ezt követően az orvos, megfigyelései alapján vizsgálódik tovább.

Azt kell mondanunk sajnos, hogy a háziorvosoknak nincsen könnyű dolguk ekkor, hiszen nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor kell már a beteget szakrendelésre küldeni, további vizsgálatoknak  alá vetni, melyik beteg esetében mennyi ideig tartson egy vizsgálat és mik azok amikre mindenképpen rá kell kérdezni.

 

Pszichiáter szakértőnk elmondta, hogy abban az esetben, amikor az orvos úgy ítéli meg, hogy a betegnek valamilyen problémája van, elsősorban további vizsgálatokat végez a pontos diagnosztizáláshoz. Ekkor felméri a páciens érzelmi állapotát, gondolkodásmódját, ítélőképességét illetve a szenzoros és kognitív funkciókat.

 

A bővebb, mélyebb vizsgálatok célja, hogy megállapítsa, hogy mennyire befolyásolták a pácienst a válaszadásban a vele történt napi cselekmények, a pillanatnyi hangulata, illetve segítenek megállapítani a feltételezhető problémát és, hogy milyen további szakági segítségre van a páciensnek szüksége a továbbiakban.