Stressz - ellenség vagy barát

 

A rüvid válasz az, hogy mindkettő, ám a cikk folyamán rávilágítunk a jó és rossz hatásaira is. A stressz, mint orvosi kifejezés szervezetünknek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelenti, köznapi értelemben azonban napjainkban már egész más jelentéssel bír. Nagyjából a folyamatos, hosszú ideig tartó ingerült vagy feszült állapotot értjük alatta. A huzamosabb ideig tartó, vagy gyakran jelentkező stressz igen rossz hatással van szervezetünkre: rontja az ellenállókészséget.

 

A stressznek sokféle kiváltó oka lehet. Okozhatja valamilyen régen történt. traumát okozó esemény, közelgő vizsgaidőszak, valamilyen társas kapcsolatbeli probléma vagy például valamilyen közelgő rossz esemény tudata.

 

A modern világban népbetegségnek számít a stressz, hiszen együtt jár a rohanó világ problémáival. A rövid távú stressznek persze olykor hasznos hatásai lehetnek, például ha el kell menekülnünk, vagy számít a jó reflex. Az ilyen stressznek a hatásai: ijedtség, étvágytalanság, anyagcsere felfokozódása, immunrendszer blokkolása. A tartós stressznek azonban csak hátrányai vannak. Rossz közérzetet okoz, hajlamosít a depresszióra, súlyproblémákat  és hajhullást okoz sőt előfordulhat, hogy szünetelteti a menstruációt. A stressz ráadásul közvetve vagy közvetlenül hajlamosít a legtöbb egyéb betegségre is.          

 

Hogyan kezeljük a stresszt?

 

Amennyiben lehetséges, meg kell próbálni megszüntetni a probléma forrását, amely a stresszt kiváltja. Néha ez nem lehetséges, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, és külső segítséggel kezelni a stresszt. Gyakran e-helyett sokan az elkerülő stratégiát, vagy más néven struccpolitikát választják, ám ez ritkán működik.

 

Minden esetben fontos környezetünk együttműködése, segítsége. Kutatások támasztják alá azt a tényt, miszerint a társas életet élő emberek sokkal egészségesebbek, tovább élnek és sikeresebbnek érzik magukat és nagyobb a biztonságérzetünk és az önértékelésük is jobb.

Szegedi pszichológus kollégánk úgy véli, hogy tartós stressz esetén, amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni vele egyedül, kérjük szakember segítségét.