Torokbetegségek és a légkondicionáló

 

A torokfájás, mandulagyulladás általában az őszi/ téli hónapok betegsége, amikor a legyengült immunrendszer nem tud kellően védekezni a baktériumok ellen. A légkondicionálóknak, pontosabban a légkondicionálók felelőtlen használatának köszönhetően azonban, már nyáron is igen gyakori betegség a torokgyulladás.

A normál és a klíma által lehűtött szoba hőmérséklete sohasem haladhatja meg az 5 °C fok különbséget. Legalábbis ez lenne a célszerű, azonban nagyon sok helyen, áruházakban, vonaton, irodákban, rendelőkben hozzá nem értő emberik kezelik a klímát, de még annyi igényesség sincsen bennük, hogy utána nézzenek, ezeknek az alapvető szabályoknak.  Előfordul, ilyen helyeken, hogy a benti- kinti hőmérséklet meghaladja a 10 °C fok különbséget. Ez rettenetesen megterheli a szervezetet. Elsősorban szív-érrendszeri túlterheltségről kell beszélni, másrészt a csontos üregek hártyájának gyulladásáról, így arcüreggyulladásról, homloküreg gyulladásról, s azt ezt kísérő megfázásos tünetekről, azaz orrfolyás, fejfájás, láz, hidegrázás, torokfájás stb. Nagyon bosszantó, hogy mindez megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel.

 

Azok a vírusok, melyek általában a téli hónapokban betegítenek meg, ugyanúgy előfordulnak nyáron, csupán az immunrendszerünk van olyan erős, hogy leküzdi őket, bármilyen tünet produkálása nélkül.

A légkondicionálók nem megfelelő használata azonban plusz terhet ró szervezetünkre, így immunrendszerünk gyengül, s nem tud úgy ellenállni a fertőzéseknek, ahogy amúgy képes lenne rá. Általános tünetek ekkor a fejfájás, láz, hőemelkedés, hidegrázás, gyengeségérzés, torokszárasság, izomfájdalom. A legtöbb esetben a légkondicionáló következtében kialakult megfázás otthon kezelhető, azonban ha a magas láz nem múlik, vagy a tünetek 3 napon belül nem enyhülnek, forduljon orvoshoz! - javasolja belgyógyász szakorvos kollégánk.

A légkondicionáló alapjában véve egy valóban hasznos találmány, s több ember életét is megmentette már, ha csak arra gondolunk, hogy legalább 20% csökkent a nyáron (túl magas hőmérséklet/páratartalom miatt) történő elhalálozások száma. Ez főleg az időseket illetve a szív/érrendszeri betegségekben szenvedőket érinti, s megelőzésképpen egyre többen szeretettek (és szereltetnek be ma is) be kílmát azok, akik tudták magukról, hogy nem bírják a meleget. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy akár árthat is a klímaberendezés, hisz amellett, hogy a túlhűtött lakásban megfázhatunk, a nem kellően tisztán/karbantartott légkondicionáló, akár tüdőgyulladást is okozhat. Ennek oka, hogy igen könnyen megbújik és szaporodik benne a Legionella pneumophila nevezetű baktérium.

 

A legfontosabb tehát, hogy tisztában legyünk ezekkel a problémákkal és megpróbáljuk megelőzni őket, mert nem csak magunknak, hanem környezetünknek is ártunk, ha nem vagyunk figyelmesek.

Tehát a legfontosabb alapelvek, amiket be kell tartani légkondicionáló használatakor, hogy a hőmérsékletkülönbség sose menjen 5°C fok fölé, lassú fordulatszámon működjön és sose a fejünkre irányítsuk a hideglevegőt.