Fülcimpa helyreállító műtét

Sajnálatos módon általában nem veszik komolyan, és kinevetik azokat, akik túl vagy, túl kicsi fülekkel rendelkeznek, pedig valójában ez hatalmas teher hordozójának, előfordul, hogy lelki betegségekbe, testképzavarokba torkollik, az amúgy kezelhető probléma. Sokan élnek is a lehetőséggel, s fülplasztikai beavatkozásnak vetik alá magukat. Szerencsére igen sokféle problémának jelent megoldást, például, mint említettük a túl nagy, elálló fülek, fül hiányzó részének pótlása, fülcimpa korrekciós műtét, deformitások kezelése. A plasztikai beavatkozás után, az esetek döntő többségében nyomtalanul elmúlik, a frusztráció, önutálat, depresszió stb érzése, illetve sokkal jobban kezelhetővé válik egy páciens a pszichológus számára is, s gyógyulása látványosan felgyorsul.

Debreceni plasztikai sebész szakértőnk elmondta, hogy az elálló füleket helyreállító plasztikai műtétet általában csak hét éves kor után szoktak végezni, viszont felső korhatár nincsen, így tulajdonképpen nincsen döntési kényszerben a páciens, ráér átgondolni a döntést.

A beavatkozást megelőzően, mindenképpen történik egy megbeszélés, melyen a páciens elmondja, hogy szerinte miken kellene változtatni, milyen legyen, majd az orvos meghatározza, hogy ez mennyire kivitelezhető, hogyan néz ki egy ilyen beavatkozás, mi fog történni, mire kell számítani a műtét előtt illetve után. Napjaikban a fülplasztikai beavatkozások rutin műtétnek számítanak, még csak altatást sem igényelnek, minden érzéstelenítésben történik. Fel kell készülnie a betegnek, hogy a műtét előtt elvégeznek általános vizsgálatokat, így laborvizsgálatot is, tehát a vérvételi napon lehetőleg éhgyomorral menjen.

Azonban annak ellenére, hogy a fülplasztikai beavatkozások már a legegyszerűbb műtétekhez sorolandók, nem szabad megfeledkezni arról, hogy vannak bizonyos elváltozások, melyek igen is speciális technikát igényelnek. Ez nem azt jelenti, hogy veszélyesebb a műtét, csupán a sebészeknek nagyobb kihívást igénylő feladat. Ettől függetlenül könnyűszerrel helyrehoznak ma már fülkagyló degenerációt, fülkisebbítést, rendellenes fülcimpaformát. A fülcimpa kóros esetben lehet, hogy ki van fordulva, esetleg le van nőve vagy túl nagy, nagyon meg van nyúlva.  

Bizonyos sportágakat űző sportolók is gyakran élnek a fülplasztika nyújtotta lehetőségekkel, mint például a küzdősportokat űzők, a bokszolók, pankrátorok, birkózok. Ha valaki úgy érzi, hogy nem tudja elfogadni külsejét azért, mert fülének alakja, mérete a szokásostól eltér, javasoljuk, hogy konzultáljon egy pszichológussal és egy plasztikai sebésszel.