Hogyan találhatok fogorvost?

Megfelelő fogorvost találni nem könnyű feladat. Ez adódik egyrészt abból, hogy a többségnek igenis kellemetlen első (sokadik) élményei vannak a beavatkozásokkal kapcsolatban. De, ha saját élményei nincsenek is, a szomszédok, barátok, ismerősök biztos készek elmesélni saját kálváriájukat az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban. Hol a megoldás? Mit tehetünk azért, hogy ne féljünk? Hol vannak a „rendes” fogorvosok?

 

fogorvos.jpg

 

Szegedi fogorvos szakértőnk is megerősített abban, hogy már a legelején, a gyerekek első fogászati kezelése során ki lehet küszöbölni, ezt a nem kis problémát, mely felnőttkorban a vállunkat nyomja. Tehát, ha már akkor elvisszük a gyermekünket fogorvoshoz, amikor a fogának még nincs is konkrétan semmi baja, csak ellenőrzővizsgálatra, akkor nem az ég a tudatába, hogy a fogorvosi rendelő az a hely, ahol mindenképpen valamilyen fájdalmat fognak okozni. Okosabbnak kell lennünk, mint szüleink voltak, hiszen ha belegondolunk, hogy ha minket is elvisznek évente egyszer-kétszer fogorvoshoz, amikor még nincsenek panaszaink, valószínűleg másképp állnánk hozzá ma a kezelésekhez.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy mai problémáink okai nem csak ide vezethetők vissza. Manapság már igen felvilágosultak a fogorvosok. Kedvesek, segítőkészek, s a betegoktatást sem hanyagolják el úgy, mint régebben. És miért? Mert nagyjából mindegyik fogász végül magánpraxisban szeretne kikötni, s kapitalista világunkban csak akkor lesz kereslet, ha normális a kínálat.

Ezért van az, hogy napjainkban, aki csak teheti, magán fogorvoshoz jár, hiszen ott (elméletileg) azt a szolgáltatást kapja, amiért fizetett, s ne adj’ isten, talán még kicsit jobban is odafigyelnek rá, hogy visszatérő kuncsaft legyen. Tehát arra kérdésre, hogy hol lehet fogorvost találni, a válasz az, hogy akárhol, csak be kell menni a területi rendelőbe, a TB által finanszírozott kezelésre. Arra kérdésre azonban, hogy hol találhatok jó fogorvost, már nem olyan egyszerű válaszolni.

Fontos, hogy ha van némi időnk, nem sürgős a fogorvos megválasztása, akkor legyünk nagyon körültekintőek (főleg, ha kisgyermek első fogorvosát szeretnénk megtalálni). Elsősorban ismerőseink véleményét kérdezzük meg, fontos az ár is, de mérlegelnünk kell, hiszen beláthatjuk, olcsó húsnak is híg a leve. Ismerőseink által ajánlott szakembereknek ezután utána nézhetünk a www.docplanner.hu-nEzen az internetes oldalon megtalálhatunk orvosokról alkotott véleményeket, értékeléseket. Ehhez azonban fontos az is, hogy ha Ön már megtalálta orvosát, akivel elégedett, segítsen másoknak is, hogy megfelelő szakemberhez kerüljenek!

Egyes országokban bevett szokás az is, hogy „meglátogatják” a fogorvosi rendelőt a kezelés előtt. Úgymond „felmérik a terepet”. Ez igazán hasznos és meggyőző információforrás, azonban időigényes.

Egyet azonban nem szabad elfelejtenünk. Ha megtaláltuk a megfelelő, számunkra optimális fogorvos, akkor is járjunk vissza hozzá kontrollra, ha fogaink amúgy rendben vannak. Nagyon fontos, hogy gyermekeinknek, környezetünknek is jó példával járjunk elő. Nem szabad megfeledkeznünk a helyes fogápolásról sem, s ha kérdéseink vannak ezzel kapcsolatban, ne féljünk őket feltenni orvosunknak!