A terhesség hormonális támogatása

A női nemi ciklus során kétféle hormon szabadul fel, melyeknek többek között az a szerepe, hogy az ovulációt illetve a peteérést szabályozzák. Ezen hormonok nem mások, mint a follikulusz stimuláló hormon, azaz FSH  és a luteinizáló hormon, azaz az LH. Az FSH feladata (melyet már neve is sugall) az, hogy a tüsző érését, fejlődését serkenti.

Ezzel szemben az LH a tüsző repedését azaz az ovulációt idézi elő, mely során az érett petesejt a tüsző repedését követően „kiszabadul”.  A folyamat során visszamaradt sárgatest termeli a progeszteront, melynek a terhesség megtartásában van kiemelkedő szerepe.

 

Az FSH illetve az LH hormonok szabályozása a hypotalamus-hypophisis rendszeren keresztül történik. A hypothalamus termeli az FRH-t (folliculus releasing hormon), LHRH-t (luteinizáló hormon releasing hormon). Ezek releasing, azaz serkentő hormonok, melyek a hypophisisben termelődött FSH, LH ürülését szabályozzák.

 

Győri endokrinológus szakértőnk elmondta, hogy ha a hormonális szabályozás zavart szenved, akár a hypothalamus-hypophisis tengely, akár a petefészek vagy egyéb szervi betegségek miatt, a peteérés, az ovuláció s így a megtermékenyítés sem tud bekövetkezni. Ha a problémát a hormonok hiánya okozza, akkor az elsődleges terápia e hormonok pótlása képezi.

Sokan meglepődnek mikor megtudják, de e hormonok a férfiak szervezetében ugyanúgy jelen vannak, mint a nőknél, csak az ő esetükben értelemszerűen a spermiumok érését befolyásolja. Ebből kifolyólag levonható a következtetés, hogy férfi meddőség hátterében ugyanúgy állhat ezen hormonok zavara. Az ő esetükben is, ha a hormonok hiánya okozza a problémát, a kezelés nem más, mint a hormonok mesterséges pótlása.

 

Az FSH pótlása

 

A terápia során, injekciós kúra keretében FSH-t fecskendezünk a betegbe, melynek hatása teljesen megegyezik a szervezetünk által termelt hormonéval. Legtöbb esetben asszisztált reprodukciós eljárásos és PCOS azaz, polycisztás ovárium szindróma esetén alkalmazzák.

 

Egyes esetekben, ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, FSH mellett  luteinizáló hormonnal is kiegészítheti a terápiát a teherbeesés nagyobb valószínűségének reményében.



Előfordulhat, hogy az orvos klomifent alkalmaz a peteérés serkentésére, mely egy tablettás készítmény, s érdekessége, hogy nem hormonális eredetű. A klomifen hatásmechanizmusa az, hogy gátolja az ösztrogént. A szervezetben normáliskörülmények között a csökkent ösztrogén szint az LRH, így az LH, mely ez által a progeszteron termelődését, s a tüsző repedését indukálja