Hallóideg-daganatok – tünetek

 

A hallóideg-daganat általában az egyik, ritkán mindkét fület érintő, gyenge hallást okozó betegség.

 

A nagyothallás több év alatt éri el azt a szintet, amit süketségnek nevezünk, de ekkorra már a daganat gyakran az agyi idegeket is veszélyezteti. Gyakran jár együtt arcbénulással, szédüléssel vagy fülzúgással. Valójában a hallóidegek jóindulatú daganatáról beszélünk.

 

hallás daganat.jpeg

A sziklacsontból indul ki és lassan növekedik. Mivel jóindulatú, ezért nem okoz áttéteket. Halálozást kizárólag túl nagy mérete miatt okozhat, amiért összenyomja a maga körül levő dolgokat, például a koponya belsejében. Röntgen segítségével csak már nagyobb mérettel rendelkező daganatokat lehet észlelni, de a CT és MR vizsgálatok nagy valószínűséggel kimutatják a daganatot.

 

Egyensúly- és arcidegvizsgálatokkal pontosítható a súlyosság. Általában fülész diagnosztizálja, és idegsebészi úton távolítható el, koponyaműtéttel. Amennyiben a daganat mérete nem túl nagy, a teljes felépülésre igen nagy az esély, viszont a daganat méretének növekedése ezt szignifikánsan csökkenti, ugyanígy növeli a hallás elvesztésének esélyét.



Hallóideg-daganatra utaló tünetekkel nyugodtan forduljon Szegedi fül-orr gégészethez.

Amennyiben a belső fülből induló hallóideg ép marad, a hallás hallokészülékek segítségével viszonylagosan rehabilitálható. Ennél a módszernél mikroelektródákat juttatnak az idegekhez, amely azok ingerlésével hangérzetet kelt. Az elektródák egy speciális, miniatűr hangérzékelőtől kapják a tivábbítandó jeleket.