A cukorbetegség

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere-betegség, amelynek szövődményei negaív hatással vannak az illető életminőségére és életkilátásaira. Ez a leggyakoribb ilyen jellegű betegség jelenleg.

A cukorbetegek szervezetében az inzulinhatás kevés, vagy nincs is, ennek következtében bizonyos sejtek nem tudnak elegendő szőlőcukorhoz jutni.A szervezetből a szőlőcukor vizelettel távozik, innen ered a kór elnevezése.Az inzulinhatás alacsony szintjét két dolog is okozhatja: inzulin - hiány vagy –rezisztancia.Ezt magasabb inzulinszinttel szokás kompenzálni.

inzulin.jpg

Az aktuális definíció alapján akkor beszélhetünk cukorbetegségről, ha a vércukorszint étkezés előtt legalább 7 mmol/l vagy étkezés után két óra elteltével legalább 11,1 mmol/l. Ha étkezés előtt 6,1 - 6,9 közötti értéket mérünk, azt károsodott éhgyomri vécukorszintnek nevezik, ha pedig az étkezés után két órával mért érték 7,8 – 11,1 közötti, azt csökkent cukortoleranciának. Ez a két eset még nem jelent cukorbetegséget, de emelkedett kockázatot igen. Endokrinológus szakértőnk szerint ekkor még jó eséllyel visszafordítható a folyamat a megfelelő életmódváltással, értenddel.

Hol fordul elő?



A cukorbetegség előfordulása az egész világon nagymértékben növekszik, így Magyarországon is. Már 2004-ben több mint félmillió cukorbeteget azonosítottak itthon, de a fel nem ismert esetek száma ennek sokszorosa is lehet. A férfiaknál Észak-Magyarországon, a nőknél Dél-dunántúlon van a legtöbb cukorbeteg. A legalacsonyabb megbetegedési szintet a férfiak körében Nyugat-Dunántúlon, a nők esetében Dél-Alföldön mértek.