A tejfogak

Az ember, és sok más emlős legelső fogait tejfogaknak nevezzük. Ez a fogazat csak ideiglenes, amíg a maradó fogak le nem váltják őket később. Amennyiben a fogcsíra nem fejlődik ki teljesen, a tejfog sokkal tovább is megmaradhat. Debreceni fogorvosunk szerint a gyermekeinknél a tejfogaknak fontos szerepük van. Ezek segítenek ugyanis megtanulni a helyes rágást és harapást, illetve a beszédhangok képzésének technikáját. Továbbá ők tartják fenna  ehlyet a későbbi, maradó fogak számára. Ha a tejfogak valami, például fogászati beavatkozás miatt túl korán kerülnek eltávolításra, az a későbbiekben problémát okozhat a maradó fogak érkezésekor. Előfordulhat ugyanis, hogy ezeken a  helyeken hamarabb jön elő a maradó fog, ezzel elnyomva a többit, azokat rossz kinövési pályára állítva, esetleg teljesen megakadályozva a kinövésüket.

A gyerereknek alapvetően húsz tejfoguk van. Két mettszőfog, két örlőfog és 1 szemfog van minden csoportban, amelyek szimmetrikusan helyezkednek el a szájüregben. A tejfogak kétéves korban kezdenek kifejlődni, és ez a folyamat hamar, még 3 éves kor előtt lezajlik.

A tejfogak nagyon hasonlóak a maradókhoz, de kisebbek, inkább kékes, mint sárgás árnyalatúak.A metsző és szemfogaknak ugyanúgy egy-egy gyökerük van, a felső örlőknek négy csücskük és három gyökerük. Az alsó örlőfogaknak öt csücskük van és két gyökerük.

Az elülső örlőfogak kivételt képeznek és inkább átmenetet képeznek az örlő – és kisörlő fogak között, formájuk változatos. Az első felső-örlő felszíne sokszög alakú.

A tejfogak kopnak. Emiatt, és a gyökérfelszívódás miatt folyamatosan változnak is.

A tejfogak a maradókhoz hasonló fejlődésen mennek keresztül. Már a tízhetes magzatban kialakulnak a tejfogak fogcsírái, majd később, a hujszadik hét körül a maradó fogak csírái is. Először a fogkorona fejlődik ki, majd megkezdődik a foggyökér kifejlődése is.

Az is előfordul, hogy a fogak korábban törnek elő, sőt akár már  a születés pillanatában is észlelhetünk tejfogakat. A fogak sorban jönnek elő, kivéve a szemfog, amely utolsóként, illetve az alsó fogak általában előbb, mint a felsők.Tehát először az alsó középső mettszőfog kerül elő, az utolsó pedig a felső második őrlő.

A csecsemők esetén fogzásnál izgatottság figyelhető meg, fozokott nyálképződéssel, és hőemelkedéssel (37 °C feletti testhőmérséklet)

A tejfogak maradókkal történő levéltésa hatéves kor körül kezdődik az első maradandó fog megjelenésével, és az utolsó tejfog elvesztéséig tart, körülbelül 10-12 éves korukig. A tejfogak gyökerei idővel felszívódnak, és a fogak kihullanak.