Hogyan lehet megtartani a természetes hüvelyflórát?

A vaginában (akárcsak például a szájban és a belekben) megannyi mikroorganizmus él egymással balanszban és nagy mennyiségül ellenére nem okoznak gondokat. Ezt hívjuk megfelelően funkcionáló‘hüvelyflórának’. Általános tény, hogy a vaginában fiziológiás körülmények között savas környezet található (tehát pH alacsony értékű).

 

Kétségtelen, hogy sokan hallottak arról, hogy a Lactobacillus vaginalis egy, a vaginában található előnyös baktérium. A laktobacillusok –azaz fordításban tejsav-baktériumok –elnevezésüket arról kapták, hogy tejsavat termelnek. Nagy hatást gyakorolnak a hüvelyi környezet savasságának beállítására. Az általános regula azonban itt is igaz, amely szerint a jóból is megárt a sok. Budapesti nőgyógyász szakértőnk elárulta, hogy megeshetaz, hogy a vaginában  túl sok laktobacillus figyelhető meg. Ezt az állapotot általában a Candida-fertőzésekkel megegyező tünetek kísérik, ‘laktobacillózisnak’ hívjuk.

 

nőci.jpeg

Sok esetben ezeket a beteg hölgyeket rendszeresen, és nyilvánvalóan eredménytelenül, candida-fertőzéssel kezelik. A vaginában az előnyös laktobacillusok mellett (amelyek pálcika formájú baktériumok) egyéb baktériumok is megfigyelhetők, példának okért a coccusok (ezek kerek formájukról kapták nevüket), melyek fiziológiás helyzetben a bélflórához, s azon felül a bőr természetes flórájához tartoznak. Ezek leginkább haszontalan baktériumok, de egy meghatározott szám megengedett belőlük a‘normális hüvelyi flórában’ (ezt hívjuk kevert flórának). Ha nincsenek laktobacillusok, a hasznos védelmezőréteg ugyanúgy megszűnik. Budapesti nőgyógyász kollégánk elmagyarázta, hogy ennek következtében a vagina pH-ja emelkedik, s még lúgossá is válhat. Semleges pH-nak nevezzük a 6-7,4 közötti pH értéket, az ennél alacsonyabb pH-t (1és 6,5 között) savasnak, a magasabb (7,4 és 14 között) pH-t lúgosnak hívjuk. Lúgos miliőben sűrűn észlelhető a coccusok közé tartozó baktériumok túlgyarapodása, s így a Lactobacillusok számának redukálódása, ami problémák kialakulásához vezethet. Figyelembe véve, hogy exogén (azaz külvilágból eredő) kórokozók fertőzéséről, hanem a bakteriális balansz felborulásáról van szó, ezt Bacterialis Vaginosis-nak (BV) nevezünk. Ennek mintájára kijelenthetjük, hogy a hüvely természetes védelméért számtalan faktor felelős; a hüvelyt bevonó nyálkahártya felszíni sejtrétegei, a hüvely savassága (megfelelő pH-ja), a további közreműködő baktérium egyensúlya és a nő általános egészségi állapota – összegzi budapesti nőgyógyász specialistánk.