Pszichológia problémák serdülőkorban

 

A tinédzserkorkor a válság időszaka

 

A serdülőkori krízis az, amikor az élet többi periódusaihoz nézve hamarabb jelentkeznek radikális, a növekedéssel értelemszerűen bekövetkező átalakulások.

Abban a viszonylatban krízis, hogy teljesen felborul a gyermekkor balansza és hosszú éveken át fejlődik ki az új egyensúly, amely egy érettebb korszakot fog jelenteni. Ez az átmeneti időszak nem könnyű, mint közel minden változás. Mindamellett még azért is kritikus ez az időszak, mert a tiniknek általában középkorúak a szüleik - értelemszerűen a szülőknek pedig kamaszkorú a gyermekük.  Ezt a két korosztályt a változások korának is szokták hívni. Ezen két állapot találkozása és együttélése önmagában is hordozza a konfliktusok kimeríthetetlen forrását, állítja pécsi pszichológusunk.

 

A tiniknek változásuk során "feladatokat" kell megoldaniuk. El kell szakadniuk az ártatlan gyermekkor függéséből, és meg kell tanulniuk érett, önmagáról gondoskodni tudó ember módjára, egyedül boldogulni.  A szexuális fejlődésben is el kell érniük azt a szintet, amikor a testi kielégülés alapja az ellenkező (vagy esetleg ugyanazon) nemű szeretővel való nemi aktus. Pécsi pszichológus kollégánk külön kiemeli, hogy a serdülőknek képessé kell válniuk arra, hogy a családon kívül társat, partnert és életének célokat találjon. El kell fogadnia a érett ember társadalmi funkcióját, különösen az  egyedüli életvitelt, a sikeres pálya kiválasztását, a saját és a társai iránt érzett felelősséget. Ezeket a "leckéket" a biológiai-pszichológiai-szociális, és a társadalmunk, a kultúránk által elfogadott elvárások teszik ki, illetve változtatják meg.

 

 

Milyen szimptómák fordulhatnak elő?

 

Pécsi pszichológus szakemberünk véleménye szerint a tinédzserkori krízis a megannyi tünetekkel jelentkezhet. Hanyatlás a tanulásban, társasági-szocializációs problémák, lázadás, szabályokra fittyet hányó, a antiszociális viselkedés határát súroló magatartás, suicid azaz öngyilkosságra való késztetés, kábítószerezés, mind-mind az ismérvei lehetnek a serdülőkori válságnak, de szélsőséges esetben akár vegetatív vagy neurotikus szimptómák is előfordulhatnak.

A pszichológia a serdülőkori krízisnek megannyi alfajait különbözteti meg.