Hogyan vegyük rá gyerekeinket a fogmosásra?

 

Kecskeméti fogorvos szakértőnk felhívta rá a figyelmet, hogy a fogmosásnak éppen olyan természetesnek kell lennie, mint a mosakodásnak vagy a fésülködésnek. Azonban ez valamiért mégis problémát okoz öregnek-fiatalnak egyaránt. Ahogy öregszünk, néhány kellemetlenebb fogászati élmény után persze beismerjük, hogy a megelőzésnek milyen hatalmas a jelentősége, mégis gyakran megfeledkezünk fogaink tisztításáról. A gyerekeknek minden unalmassá válik egy idő után. Vajon miképpen kérhetjük őket, hogy álljanak ott folyamatosan a tükör előtt és foglalkozzanak fogaik tisztításával? Kecskeméti fogorvosunknak van néhány ötlete.

 

 

 

gyerekfogatmos.jpgAz első és legkiemeltebb, amit egy szülő tehet gyermekéért, az, hogy a jó példával jár elől. Akkor veszi a fáradtságot a gyerek, hogy esténként ilyen unalmas feladatnak vesse alá magát, ha nem azt érzékeli, hogy a szülei boldogan ülnek a tévé előtt vagy épp mást csinálnak, csak a fogukat nem mossák meg.

 

Kecskeméti fogorvosunk elmondta, hogy egészen kicsi kortól meg kell kezdeni a nevelést, ugyanis az első tejfogak megjelenésétől rögtön megkezdődik a fogaink épségéért fojtatott harc. Eleinte elég, ha a szülők megtörölgetik a fogakat egy nedves gézzel, esetleg rágókát adnak a gyereknek, de célszerű mielőbb odaadni neki egy gyermek fogkefét, amivel eleinte közösen, később önállóan végezheti a fogmosást.

 

 

 

Kéthavonta cserélhető állatfigurás fogkefékkel és a jobbnál jobb fogkrémekkel újfent megragadhatjuk gyermekünk figyelmét.

 

Ahhoz, hogy a fogmosás ne csak kötelességet jelentsen, hanem a gyermeknek tényleges hasznára is legyen, célszerű ragaszkodni a három percig tartó rutinhoz. Azonban, ha egy gyereknek ezt megmondjuk, annak is örülhetünk, ha egy percig csinálni fogja. Emiatt ajánlott megkezdeni a játékos időmérés módszerét.