A terhesség tünetei

Budapesti nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhesség tünetei megközelítőleg négy hetes terhességi kortól vehetőek észre először. A menstruáció elmaradásakor már négy hetes terhességről beszélünk, a terhességnek vannak azonban korábban megmutatkozó tünetei is.

 

A leggyakrabban észlelhető, legnyilvánvalóbb tünete a terhességnek a havi vérzés megszakadása. Néhány esetben megeshet a menstruáció várható időpontjában kis mennyiségű vérzés, ez azonban  más jellegű, mint a normális menstruáció.

 

Budapesti nőgyógyászunk szerint sok várandós nő számol be enyhe alhasi görcsről, nyomásérzésről és a mellek érzékenységéről. A jelenleg kapható terhességi tesztek kifejezetten érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már megmutatják a terhességet. Budapesti nőgyógyászunk úgy véli, hogy amennyiben a teszt negatív, de a vérzés továbbra sem jön, néhány nap múltán meg kell azt ismételni. Kérdéses esetben el kell menni a nőgyógyászhoz.

 

terhescikk.jpeg

A közérzet változása is tipikusan terhességi tünetként jelentkezik. Megjelenhet émelygés, hányinger, de hányás is. Ezek a tünetek nehézzi teszik a kismama mindennapjait, továbbá a táplálékfelvételt is. Sokat segíthet, ha reggel felkelést követően eszik néhány falatot a várandós nő, továbbá napközben is van nála néhány szem keksz, aszalt gyümölcs és egy kis üveg ásványvíz. Rendszeres, kis mennyiségű étkezéseknél a rosszullétek nem jelentkeznek gyakran.

 

 

Nem fordul elő gyakran a terhességi hányás, azonban ha igen, ebben az esetben a gyakori, sorozatos hányások miatt a szervezet nem kap elegendő folyadékot és tápanyagot, és emiatt néhány napra kórházi bennfekvés indokolt. A terhes állapotát infúziós kezeléssel próbálják javítani.

 

Jellemző a terhesség idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét színűvé válása. Az emlők mérete is megnő. A hüvelyváladék mennyisége nagyobb, savas vegyhatása is fokozódik.