Amikor a gyerek fél a fogorvostól

A kisgyermek első ismereteihez a világgal kapcsolatosan a száján keresztül jut hozzá. A száj az a szervünk, amelyhez születésünket követően az első kellemes élmények kapcsolhatók. Ezen oknál fogva lehet az, hogy a kisgyerekkori táplálkozás során megszerzett tapasztalatok,  egy életen keresztül elkísérnek bennünket.

A száj a létfenntartásunkhoz elengedhetetlen szerv. Rajta át juthatunk táplálékhoz, és ez segíthet minket abban is, hogy a beszéden keresztül kapcsolatot teremthessünk más emberekkel, kifejezhessük amit gondolunk.

Győri fogorvosunk elmondta, hogy a gyerek ösztönösen megérzi ezt, ezért van az, hogy fenntartásai vannak a fogorvossal szemben. A fogorvos ugyanis az ő szemszögéből az az ember, aki nem csak benéz a szájába, mint ahogy a gyermekorvos, hanem még az ujjait is beteszi és különböző félelmetesnek kinéző eszközzel matat ott, esetleg még fájdalmat is okozva.

Győri fogorvosunk szerint még velünk, felnőttekkel is sokszor megesik, hogy félelmet érzünk az ismeretlennel kapcsolatban. Egy kisgyerek esetében ez még jobban így van,  ugyanis még nagyon sok olyan helyzet van az életében, amivel most találkozik először. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy előre felkészítsük őt arra, mi fog történni a fogorvosnál.

Győri fogorvosunk szerint a szülő igyekezzen őszintén, reálisan a tudtára adni, hogy mire számíthat, hiszen ezáltal a bizalma erősödik, mert látja, hogy igazat mondtak neki. A kisgyermekek egyébként is nagyon érzékenyek, sokkal gyorsabban átlátnak a helyzeten, mint néha gondolni lehet.

Amikor már tudja, hogy belátható időn belül el fog jönni a fogászati vizsgálat ideje, ragadjuk meg az alkamat és beszélgessünk vele egy kicsit a várható eseményekről. Meséljünk neki a fogászati rendelőről, arról, hogy liftező székben lehet ülni, erős fény világít majd az arcába, azért hogy az orvos jobban láthassa, nincs-e valahol lyukas fog. Meséljünk a kicsi zuhanyzóról, ami teljesen megtisztítja a fogakat és  a vizet felszárítja.