A leggyakoribb bőrallergiák gyermekorban

A bőrallergiás megbetegedéseknek két nagy csoportját különítjük el. Az első, amikor az allergén azonnal a bőrt éri. Debreceni bőrgyógyászunk elmondta, a második esetben bizonyos ételek és gyógyszerek bevitele miatt jelentkezhetnek a tüneteket.

 

Ha az allergének a bőrrel közvetlenül érintkezésbe kerülnek, nagyon gyakran ekcémát okozhatnak. A bőrrel érintkezésbe kerülő különböző fémek, leginkább a nikkel és a króm, amelyeket ötvöző anyagként használnak. Ezek számtalan fémből készült tárgyban előfordulnak. Azt nem sokan tudják, hogy a természetes bőrből készített tárgyak is a fent említett fémek használata miatt okozhatnak kellemetlenségeket.

 

Debreceni bőrgyógyászunk szerint a bőrt minden esetben krómmal cserzik, és részben ott lehet a cipőben, szandálban, szíjakban is. Ha valószínűsíthetően ilyen eredetű allergiát veszünk észre a gyerekünk bőrén, figyelni kell arra, hogy az elkövetkezendőkben ne érintkezzen a használt bőrtárggyal. Ezen indokok miatt is jó dolog a cipőnket zoknival együtt viselni.

 

Debreceni bőrgyógyászunk elmondta, hogy nem sok ember tud arról, hogy a pollenek hatása is okozhat a közvetlen érintkezés nyomán csalánkiütést. Ebben az esetben nem a levegőben szálló pollenek okoznak tüneteket, hanem akár a kirándulások során a lábat elérő növényekről a bőrre ráhulló virágpor.
Ekcémát okozhat néhány elfogyasztott étel is. Már kisgyermekkorban is kiemelt fontosságú, hogy az immunrendszer védve legyen az ételben fellelhető, a szervezet számára allergiát kiváltható anyagoktól. Debreceni bőrgyógyászunk szerint, ha ekcéma áll fenn, a bőr viszket és ki van száradva, esetleg nedvesedhet is, és sebes is lehet. Minden esetben fel kell ezzel a problémával keresni egy orvost.

 

Egy másik általánosan előforduló reakció a bőrön a csalánkiütés. Olyan gyakori, hogy talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamikor. A kiütéseknek tipikusan fehér közepük van, és ezek piros bőrkiemelkedések, amelyek viszketést is okozhatnak. Ezt nevezeik korai reakciónak. Az allergén észlelése, az étel bevitelét követően azonnal, néhány percen belül jelentkezhet. Kifejezetten akkor, ha gyomorégés miatt vagy valamelyen más okból kifolyólag a gyomor és a bélrendszer áteresztőképessége nagyobb lesz mint volt. A nagyobb méretű molekulák könnyebben felszívódnak a tápcsatorna nyálkahártyáján. Általánosságban is megfogalmazható, hogy az újszülöttek emésztőszerveinek nyálkahártyái áteresztőbbek, mint az idősebbeké.  Ebből az okból kifolyólag bizonyos ételek  alkotóelemei könnyebben okozhatnak allergiás reakciót, mint felnőttek esetében.