Csípőfájdalom futástól



Tavasszal mindenkinek megjön a kedve a sportoláshoz. Van akinek azért, hogy jól nézzen ki nyáron bikiniben, van aki a decemberben, az ünnepek alatt felszedett feleslegtől kíván megszabadulni, van akit a barátai vesznek rá. A hirtelen jött lelkesedés azonban hamar alábbhagy, amikor megjelennek az első sérülések, fájdalmak a nem átgondolt sportolás következtében.



Olyan jó lenne, ha a sportokat következmények nélkül, bárki űzhetné, bármilyen formában, s sose sérülne le senki. A valóság azonban sajnos nem ilyen, s a szervezetünk is sokkal bonyolultabb, egyénenként eltérő jellegzetességekkel, minthogy ne tudatosan készüljünk mozgásra.



A legtöbb esetben, főleg a szabadtéri futásra szokták kihegyezni a napi tesmozgást, a kezdő sportra vágyók. Hiszen ehhez “nem kell semmi”, olcsó és akkor csinálja az ember, amikor kedve van. Vannak azonban ennek is bőven buktatói, de ha egy-két apróságra odafigyelünk, komoly sportsérüléseket előzhetünk meg.

 

A leggyakoribb problémák, amik csípőfájdalomhoz vezetnek:

 

  • Beeső térdek: Ez főleg a gyenge farizmoknak “köszönhető”, ezért ha azt vesszük észre magunkon, (vagy futótársunk észleli rajtunk), hogy a térdeink befelé néznek futás közben, futást követően pedig a térd-és csípőízület érzékeny, akkor mindenképpen rá kell erősíteni a farizmokra, mielőtt komolyabb távok lefutását terveznénk.

 

  • Szabálytalan mozgásminta: Ez az egyik leggyakoribb probléma a futók körében, azonban sokan nem veszik komolyan. Tudom, a legtöbben zenét hallgatva szeretnek futni, azonban egyszer-kétszer érdemes csöndben, saját légzésünket és mozgásunkat figyelve futni, ugyanis az asszimetrikus futásnak jellegzetes hangja van, amikor az egyik testfél erősebben érkezik a talajra, minta másik.

 

  • Lábfejtípus: A futás az egyik legolcsóbb sport-szokták mondani, de sajnos ez nem teljesen így van. A futáshoz valóban nincsen feltétlenül szükség speciális felszerelésre vagy kondibérletre, azonban egyvalamire bizonyosan: jó futócipőre. A futócipőn gyakran szoktak spórolni a kezdő futok, pedig szinte ezen áll vagy bukik az egész. Többféle futási stílus, lábfejtípus létezik, s igazából ennek megfelelő cipőben kéne futnia mindenkinek. Sok futócipőt árusító bolt ingyen vállalja, hogy felmérik kinek, milyen típusú cipőre lenne szüksége. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel és sportoljunk egészségesen!