Mi okozhat hormonszint ingadozást?

 

 

Az egyik leggyakoribb oka a hormonszint ingadozásnak, nem más, mint a stressz. A mindennapi életben rengeteg stresszhelyzet ér minket, ami befolyással van a hormonháztartásunkra. A stresszhelyzet általi hormonszint ingadozás tehet felelőssé a migrénes fejfájásért is.



Azok, akik valaha is átéltek már migrénes fejfájást tudják, hogy ez egy rettenetes állapot. A fejfájás annyira intenzív és erős, hogy a páciens szinte semmilyen tevékenységet nem tud végeznni. Ekkor nagyon fontos lenne, hogy a beteg csendes, nyugodt környezetbe kerüljön, zaj-illetve egyéb ártalmaktól mentve.

 

Milyen tipikus helyzetek okozhatnak változást a hormonháztartásban?

 

  • vizsgaszituáció

  • baleset

  • túlzott öröm

  • orgazmus

  • fájdalom stb.




Azoknak akik hajlamosak arra, hogy külső tényezők ennyire befolyásolják hormonháztartásukat, különösen figyelniük kell a kímélő életmódra, mely sajnos mai rohanó világunkban szinte lehetetlen. Amit azonban befolyásolni tudunk az pl: a munkavégzés. Ne vállaljon el, sok stresszel járó munkát. Ügyeljen arra, hogy mindig legyen pár órája önmagára, meditációra. A jóga különösen jó hatásos a szervezet harmóniájának megtalálásában, megtartásában.

 

Budapesti endokrinológus szakértőnk szerint, először mindenképpen próbáljon meg gyógyszermentes megoldást találni a problémára. Ha bizonytalan, konzultáljon orvosával. Abban az esetben, ha semmi nem használ, orvosa egyéb terápiás lehetőséget is javasolni fog.